Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου εκτυλίσσεται ένα από τα σκληρότερα επεισόδια της «ειδικής επιχείρησης» της Μόσχας.

«Λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης»

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, οι Ρώσοι στρατιώτες κατάφεραν να εισβάλουν στη χαλυβουργία του Αζοφστάλ, με τις μάχες να διεξάγονται τώρα μέσα στο εργοστάσιο. Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Ουκρανός δημοσιογράφος, Αντρέι Τσαπλιένκο, «ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε έντονες μάχες εντός του εργοστασίου Azovstal. Οι κατακτητές προσπαθούν να καταστείλουν τη λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα. Οι άμαχοι εξακολουθούν να βομβαρδίζονται στο εργοστάσιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με τις ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, προσθέτοντας ότι νέες μάχες έχουν ξεσπάσει στο Αζοφστάλ, όπου πολλοί άμαχοι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι μαζί με τους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Σφοδρές μάχες

«Σήμερα διεξάγονται σφοδρές μάχες στο έδαφος του φρουρίου μας, στο Αζοφστάλ. Οι γενναίοι άνδρες μας υπερασπίζονται αυτό το φρούριο, αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί το βαρύ πυροβολικό και τα τανκ βομβαρδίζουν όλο το φρούριο, η αεροπορία δουλεύει, τα πλοία έχουν πλησιάσει και χτυπούν επίσης», είπε ο Μποϊτσένκο. Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, είπε ότι υπάρχουν 30 παιδιά παγιδευμένα στο εργοστάσιο που περιμένουν να διασωθούν.

«Περιμένουν μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης και μια νέα αποστολή εκκένωσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν. Δυστυχώς, η εχθρική αεροπορία και το πυροβολικό εργάζονται και πυροβολούν συνεχώς το φρούριο», ανέφερε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, προσθέτοντας ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δύο νεαρές γυναίκες σκοτώθηκαν στο συγκρότημα του Αζοφστάλ.

Φόβος για αμάχους

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο τόνισε ακόμη πως έχει χαθεί η επικοινωνία με τους Ουκρανούς μαχητές εντός του εργοστασίου. «Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τους άνδρες, δεν υπάρχει καμία σύνδεση για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αν είναι ασφαλείς ή όχι. Χθες υπήρχε μια σύνδεση μαζί τους, σήμερα όχι πλέον».

Περισσότεροι από 100 πολίτες απομακρύνθηκαν επιτυχώς από το συγκρότημα του Αζοφστάλ την Τρίτη, αλλά ένας άγνωστος αριθμός παραμένει στο εργοστάσιο μαζί με τις ουκρανικές δυνάμεις. «Ελπίζαμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το κομβόι και να φύγουν από την κόλαση. Γι’ αυτό ακριβώς τα σύναισθήματά μας είναι ανάμεικτα», δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσω Zoom ο Πασκάλ Χουντ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr