Με μάχες στα περίχωρα του Κιέβου μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και στρατιωτών και πολιτών της Ουκρανίας συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η ρωσική εισβολή.
Η μάχη του Κιέβου
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το Κίεβο δεχόταν πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ενώ ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και προωθείται προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια. Εικόνες στα social media και στα διεθνή πρακτορεία δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχου παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο του Κιέβου, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τους αμάχους να έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια και στους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να προφυλαχθούν.
Smoke over Kyiv, left bank. @unian pic.twitter.com/A6S8O3wjwM
— Alec Luhn (@ASLuhn) February 25, 2022
Παρών από Ζελένσκι
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, διαψεύδοντας πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει φύγει από τη χώρα, ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεό του από το πολιορκημένο Κίεβο, όπου έξω από το προεδρικό μέγαρο και περιστοιχισμένος από στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Νωρίτερα, σύμβουλός του, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα του Κιέβου, αλλά πρέπει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.
⚡️Ukraine’s Zelensky posts a new video of himself and his team outside the presidential administration in Kyiv’s government quarter after rumors in Russian media that he’d fled. “We are here. We are in Kyiv. We are defending Ukraine.” pic.twitter.com/bgHyrsbVFs
— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 25, 2022
…Thoughts and prayers
Πάντως, νωρίτερα, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Ζελένσκι πήρε έντονη «κρυάδα» σχετικά με τις προθέσεις της Δύσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε πιο αυστηρές κυρώσεις προς τη Μόσχα,καθώς σε διάγγελμά του, σημείωσε δηκτικά ότι «ακούμε στον ουρανό μας και βλέπουμε στο έδαφός μας» πόσο αναποτελεσματικά είναι όσα ανακοινώθηκαν ως τώρα. Υπογράμμισε παράλληλα ότι χρειάζεται έμπρακτη υποστήριξη στην Ουκρανία, που υφίσταται σοβαρές απώλειες στις δυνάμεις της, έστω κι αν καταφέρνει και αυτή αντίστοιχα σοβαρές απώλειες στην ρωσική πλευρά. Ο Τζόνσον ωστόσο από την πλευρά του, εμφανίστηκε να παρέχει φραστική μόνο υποστήριξη, με δηλώσεις για τον «θαυμασμό του» για την γενναιότητα που επιδεικνύουν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Explosions in #Kyiv. Troyeshchina. pic.twitter.com/K20R0wPso2
— NEXTA (@nexta_tv) February 25, 2022
Λάβρος Πούτιν
Από την πλευρά της, η Μόσχα αρχικά φάνηκε να αποδέχεται την πρόταση Ζελένσκι, ωστόσο, τα πράγμα ανατράπηκαν σύντομα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα.Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε το έργο του ρωσικού στρατού για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε πως στο πεδίο της μάχης δεν πολεμούν Ουκρανοί στρατιώτες, αλλά εθνικιστές τρομοκράτες και κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους. Ακόμη, περιέγραψε την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι ως «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί».
Πρόθεση για συνομιλίες
Σημειώνεται ότι πριν την νέα επιθετική κίνηση του Πούτιν, ο εκπρόσωπός του, Ντιμίτρι Πέσκοφ, είχε δηλώσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, λεγοντας ότι «σε απάντηση της πρότασης Ζελένσκι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία», ενώ ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε αποδεχθεί να είναι οικοδεσπότης της συνάντησης.
«Όχι» Ζελένσκι στο Μινσκ
Ωστόσο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να αρνήθηκε να μεταβεί στο Μινσκ και να συμμετάσχει σε διάλογο με τη ρωσική πλευρά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Η Μόσχα ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν επιθυμεί οι συνομιλίες να διεξαχθούν στο Μινσκ (η Λευκορωσία είναι στενή σύμμαχος της Ρωσίας και μέρος της επίθεσης στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε μέσω των εδαφών της, όπου είχαν σταθμεύσει ρωσικές δυνάμεις), αλλά στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, καθώς επιδιώκει διάλογο σε ουδέτερο έδαφος, και για λόγους προσωπικής ασφάλειάς του, αφού θεωρεί ότι είναι «στόχος» της ρωσικής επίθεσης.
«Vae victis» από Λαβρόφ
Από την άλλη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σε μια πολύ σκληρή δήλωσή του, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες εάν ο ουκρανικός στρατός «καταθέσει τα όπλα», τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν βλέπει την πιθανότητα να αναγνωρίσει την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας ως δημοκρατική. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι κανείς δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία ή να επιτεθεί σε Ουκρανούς πολίτες. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία επιθυμεί οι Ουκρανοί πολίτες να είναι ανεξάρτητοι. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε, δε, ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ψεύδεται όταν λέει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία.
Ενισχύει τις δυνάμεις του το ΝΑΤΟ
Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό έχουν θορυβήσει τη Δύση, με το ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι οι χώρες μέλη της συμμαχίας θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν παγκόσμιοι ηγέτες. Σε κοινή δήλωση μετά από τη σύνοδο κορυφής υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, οι 30 ηγέτες του ΝΑΤΟ περιέγραψαν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «βίαιη και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη», προσθέτοντας ότι «λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί».
Αμερικανικά F-35 στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς μαχητικά 5ης γενιάς F-35 έφτασαν στην Ευρώπη με στόχο να ασφαλίσουν τον εναέριο χώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, συνολικά έξι αεροσκάφη F-35 αναπτύχθηκαν ανατολικά από τη Γερμανία σε βάσεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης στρατευμάτων και εξοπλισμού, ενώ η Ουάσινγκτον έχει δώσει το πράσινο φως για μεταφορές κι άλλων στρατευμάτων και όπλων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.
«Φωτιές» με Φινλανδία-Σουηδία
Ταυτόχρονα, νέα «φωτιά» ανάβει στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, καθώς η Φινλανδία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διά στόματος της πρωθυπουργού της, Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η χώρα, η οποία έχει ένα καθεστώς συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, θα επιταχύνει τις συζητήσεις για ένταξη της χώρας στη συμμαχία. Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι αντίστοιχες σκέψεις κάνει και η Σουηδία. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την έντονη και απειλητική αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, να δηλώνει ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ» και να υπενθυμίζει ότι «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι’ αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».


Πηγή: economico.gr