Σε πραγματικό «δαίμονα» για το Κρεμλίνο έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, και δημιουργός της διαβότητης μισθοφορικής Ομάδας Wagner.

«Άφρισε» ο Πριγκόζιν

Ο λόγος για τον Γεβγένι Πριγκόζιν, ο οποίος δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο την εισβολή στην Ουκρανία, δεν είχε καν εκείνα τα αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπε η Μόσχα και για τα οποία μιλούσε στην αρχή ο Πούτιν, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο στρατός ένας από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Στην διάρκειας 77 λεπτών συνέντευξη του στον Ρώσο σύμβουλο επί πολιτικών θεμάτων Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο Πριγκόζιν μεταξύ των άλλων δεν αναφέρει τον Πούτιν, αλλά επιτίθεται ως συνήθως στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και σε όλη την υπόλοιπη ρωσική ελίτ.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση έγινε για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η παναζιστικοποίηση της Ουκρανίας για την οποία μιλούσαμε, κάναμε την Ουκρανία έθνος, το οποίο έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο…η Ουκρανία έγινε χώρα την οποία γνωρίζουν παντού. Αυτά όσον αφορά στην αποναζιστικοποίηση…», είπε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι «τώρα σε ό,τι αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση… Εάν οι Ουκρανοί είχαν στην αρχή της ειδικής επιχείρησης 500 συμβατικά άρματα μάχης, τώρα έχουν 5.000. Αν στην αρχή ήξεραν να πολεμούν 20.000 άνθρωποι, τώρα ξέρουν 400.000. Με ποιον τρόπο λοιπόν την αποστρατιωτικοποιήσαμε; Αποδεικνύεται ότι έγινε το αντίθετο, ο διάολος ξέρει πως την στρατιωτικοποιήσαμε…».

«Όπως η Βόρεια Κορέα»

«Νομίζω ότι οι Ουκρανοί σήμερα, είναι ένα από τους ισχυρότερους στρατούς. Έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης, υψηλό επίπεδο προετοιμασίας, υψηλό επίπεδο κατασκοπείας, διαθέτουν διαφορετικών ειδών εξοπλισμούς και πολύ περισσότερους, χειρίζονται οποιαδήποτε συστήματα, σοβιετικά, νατοϊκά, ό,τι νά’ναι, με την ίδια επιτυχία», πρόσθεσε. Μάλιστα, αναφερόμενος στις ρωσικές απώλειες είπε ότι «υπάρχουν τώρα δεκάδες χιλιάδες συγγενείς σκοτωμένων στρατιωτών. Θα υπάρξουν πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε», καλώντας τους Ρώσους στρατηγούς να στείλουν τα παιδιά τους στο μέτωπο, υπό τον φόβο της εξέγερσης του λαού.

Κατά την άποψη του Πριγκόζιν, η Ρωσία έχει ανάγκη από στρατιωτικό νόμο, νέα κύματα επιστράτευσης και να ζήσει για ορισμένα χρόνια «όπως η Βόρεια Κορέα». Σχολιάζοντας την συμμετοχή της Wagner στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι από την αρχή της εισβολής σκοτώθηκαν 20.000 μισθοφόροι της Wagner, οι μισοί από τους οποίους ήσαν κρατούμενοι φυλακών. Συνολικά στις γραμμές της Wagner σύμφωνα με τον ίδιο εντάχθηκαν 50.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών, έως τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε χάσει 60.000 άνδρες μαζί με τους μισθοφόρους. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμούσε τις απώλειες της Wagner από την αρχή του πολέμου έως τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους στις 30.000 (νεκροί και τραυματίες).

Ο… περίεργος συνεντευξιαστής

Την συνέντευξη από τον Πριγκόζιν πήρε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, πρώην φιλορώσος ακτιβιστής και πολιτικός αναλυτής από το Χάρκοβο. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε ζητήματα ρωσικής πολιτικής του BBC, ο Ντολγκόφ μετά το 2014 έφυγε από την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στην Ρωσία, όπου για ένα μεγάλο διάστημα συνεργαζόταν με την ομάδα του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, που ασχολείτο με τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Όταν ο Σουρκόφ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του αυτά, ο Ντολγκόφ πέρασε στην ομάδα των αναλυτών υπό την εποπτεία του Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής προεδρίας.

Η εμφάνιση του Ντολγκόφ, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που παίρνει συνεντεύξεις, σύμφωνα με τους παρατηρητές του BBC, μπορεί να σημαίνει ότι είναι αληθείς οι πληροφορίες για την διένεξη μεταξύ Κιριγένκο και του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ίγκορ Στρελκόφ (γνωστός ως Γκίρκιν, και ένας από τους πολιτειακούς παράγοντες και ακτιβιστής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης για την καταστροφή του Μαλαισιανού Boeing και τη δολοφονία 298 επιβατών).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr