Νέες απειλές κατά της Δύσης – διανθισμένες με τη συνήθη του ρητορική για τους λόγους της «ειδικής επιχείρησης» – εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, την ώρα που σε εξέλικη βρίσκεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη των υπό ρωσική κατοχή περιοχών στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Με αφορμή τις εξελίξεις στα μέτωπα, ο Πούτιν εκτίμησε ότι σε σύντομο διάστημα η Ουκρανία θα έχει εξαντλήσει τον δικό της εξοπλισμό και δεν θα μπορεί να πολεμήσει για καιρό με τα ξένα όπλα που φέρνει από το εξωτερικό. «Σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς τον δικό της εξοπλισμό. Τίποτα δεν θα απομείνει από αυτόν. Όλα τα όπλα με τα οποία πολεμούν και όλα όσα χρησιμοποιούν τα φέρνουν από έξω. Δεν μπορείς να πολεμάς για πολύ καιρό έτσι», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα δυτικά τανκς καίγονται»

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της και ότι ο στρατός της δεν έχει «καμία πιθανότητα» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. «Τα δυτικά τανκς καίγονται. Αρκετά τανκς έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των Leopard… Θα καούν και τα F-16, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αν όμως βρίσκονται εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες, θα πρέπει να δούμε πώς και πού μπορούμε να χτυπήσουμε εκείνα τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες εναντίον μας» τόνισε.

Πάλι αναφορά στα πυρηνικά

Μάλιστα, σχολιάζοντας πληροφορίες που θέλουν τα F-16 που θα δωθούν στην Ουκρανία να βρίσκονται εκτός της χώρας, ο Πούτιν επανέφερε την απειλή των πύρηνικών, λέγοντας ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να συρθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, και προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε «θεωρητικά» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή ύπαρξη της, καθώς, όπως είπε, «η χρήση πυρηνικών όπλων είναι σίγουρα θεωρητικά δυνατή. Για τη Ρωσία, αυτό είναι δυνατό αν υπάρξει απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας».

Καμία επαφή με ΗΠΑ

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρακτικά δεν έχουμε επαφές και δεν ήμασταν εμείς που τις απορρίψαμε. Εάν υπήρχε η επιθυμία να διεξαχθεί κάποιου είδους διάλογος μαζί μας δεν θα υπήρχε αυτή η τεράστια προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία», ενώ για τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «είναι ένας ενήλικος άνδρας και ένας έμπειρος πολιτικός. Δεν εναπόκειται σε εμένα να του λέω τι να κάνει. Αφήστε τον να κάνει όπως κρίνει σκόπιμο, και εμείς θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr