Την τακτική του σκωτσέζικου ντουζ φαίνεται ότι συνεχίζει να ακολουθεί η Ελβετία, όσον αφορά στη στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις

Έτσι, η χώρα – γνωστή για την ουδετερότητά της – επέκτεινε τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις κατά οντοτήτων και προσώπων της Ρωσίας συμβαδίζοντας με τις περισσότερες από τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ εκείνων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων είναι πρόσωπα και οργανισμοί που υποστηρίζουν την αρπαγή παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Επίσης συμπεριλαμβάνουν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, κορυφαίους εκπροσώπους των ελεγχόμενων από το κράτος μέσων ενημέρωσης και μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που διοργάνωσαν την βραχύβια ανταρσία το περασμένο σαββατοκύριακο. Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, την απαγόρευση μετάβασης στην Ελβετία και την διέλευση μέσω της χώρας.

Μπλόκο στα Leopard

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η ελβετική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της κρατικής αμυντικής εταιρείας Ruag να εξάγει 96 άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία. Η υπηρεσία τύπου της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η απόφαση βασίζεται στην αρχή της ουδετερότητας της χώρας, η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες χώρες.

Η απόρριψη ισχύει για 96 μη επιχειρησιακά άρματα μάχης Leopard 1 Α5 που είναι αποθηκευμένα επί του παρόντος στην Ιταλία, τα οποία είναι ιδιοκτησία της Ruag. Η πρόταση ήταν τα οχήματα να ανακαινιστούν στη Γερμανία και στη συνέχεια να σταλούν στην Ουκρανία. Η Ελβετία έχει στο παρελθόν «μπλοκάρει» την εξαγωγή πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής, από τρίτες χώρες όπως η Γερμανια, προς την Ουκρανία, για τα συγκεκριμένα άρματα μάχης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr