Ουκρανία

Σαν να μην έφθανε η ρωσική εισβολή και κατοχή σημαντικού μέρους των ανατολικών και νότιων περιοχών της χώρας, η Ουκρανία συνεχίζει να πλήττεται από πολλαπλά κρούσματα ενδογενούς διαφθοράς, η καταπολέμηση της οποίας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ – αλλά και για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων από τη Δύση.

Εν μέσω, λοιπόν, πολεμικών επιχειρήσεων, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινηθεί νομικά μετά την ανακάλυψη οικονομικών ατασθαλιών σε στρατιωτική μονάδα, οι οποίες κόστισαν στο κράτος σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ, κυρίως μέσω φουσκωμένων τιμολογίων. Λογιστικός έλεγχος εντόπισε σε στρατιωτική μονάδα που σταθμεύει στην επαρχία Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, πολλές οικονομικές παρατυπίες που προκάλεσαν ζημιές σχεδόν 39 εκατ. χρίβνια (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ) στα κρατικά ταμεία, επεσήμανε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ασκήθηκαν διώξεις»

«Ασκήθηκαν διώξεις», τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει εναντίον ποιου. Η σημαντικότερη παρατυπία που εντοπίστηκε στη στρατιωτική μονάδα αφορά την αγορά το 2022 γεννητριών, σε «φουσκωμένες» τιμές, η οποία προκάλεσε ζημιά περισσότερων από 37 εκατ. χρίβνια, πρόσθεσε. «Η στρατιωτική μονάδα αγόρασε 163 γεννήτριες λιγότερες από την αιτούμενη ποσότητα», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας, καταγγέλλοντας επίσης την καθυστερημένη παράδοσή τους, παρά το γεγονός ότι ήταν απαραίτητες τον προηγούμενο χειμώνα λόγω των μαζικών διακοπών στην ηλεκτροδότηση που προκαλούνταν από τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

«Από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023, όταν οι γεννήτριες ήταν απολύτως απαραίτητες για τους στρατιωτικούς, οι περισσότερες δεν είχαν παραδοθεί στις μονάδες, αλλά παρέμεναν σε αποθήκες» και «μόνο το 15% από αυτές είχε διατεθεί στα στρατεύματα», εξήγησε η ίδια πηγή. Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, που είναι ενδημική στην Ουκρανία, είναι ένα από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στο μπλοκ. Η χώρα έχει λάβει δεκάδες δισ. ευρώ βοήθεια από τη Δύση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Συστηματική και χωρίς συμβιβασμούς δουλειά»

Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και στελέχη του υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποχρεώθηκε να αλλάξει τον υπουργό Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, καθώς διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να καταπολεμήσει τα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στο στράτευμα. «Θα εξακολουθήσουμε να εντοπίζουμε συστηματικά τα λάθη και τις παραβιάσεις. Πρόκειται για μια συστηματική και χωρίς συμβιβασμούς δουλειά», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Ντζιγκούιρ.

Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει πλειστάκις και πολλάκις το Κίεβο ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ περνά άμεσα από την καταπολέμηση της συστημικής στη χώρα διαφθοράς, τον έλεγχο των διαφόρων ολιγαρχών και τη θεσμική θωράκισή της. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, προσπαθεί – ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του πολέμου κατά του Ρώσου εισβολέα – να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, έχοντας ως σήμερα διώξει πολλούς αξιωματούχους από διάφορους τομείς της κυβέρνησης. Ωστόσο, το πρόβλημα μοιάζει με «λερναία ύδρα» και τα πράγματα παραμένουν δύσκολα για την ουκρανική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr