Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κηρύσσοντας εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

Εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια

Ο Τζο Μπάιντεν σε μια μακροσκελή δήλωσή του στα ΜΜΕ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν πλέον τις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία, αν και αναγνώρισε ότι η απόφαση αυτή θα έχει κόστος για τους καταναλωτές, καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι έλαβε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους του και τόνισε ότι καταλαβαίνει ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο, λόγω της εξάρτησής τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει το «πιο σημαντικό πακέτο οικονομικών κυρώσεων στην ιστορία» σε βάρος της Ρωσίας και ότι έχουν «τσακίσει» την ικανότητα της χώρας να επιχειρεί, προκαλώντας ζημιά στην οικονομία της.

Κόστος για τις ΗΠΑ

«Θα υπάρξει κόστος και στις ΗΠΑ. Το είπα από την αρχή ότι θα είμαι ειλικρινής με τους πολίτες και όταν πρωτομίλησα γι’ αυτό, είπα ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας θα έχει κόστος, θα κοστίσει και σε έμας στις ΗΠΑ. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι το καταλαβαίνουν αυτό και είναι ξεκάθαροι για το τι πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε, παράλληλα, ότι «η σημερινή απόφαση θα έχει κόστος και στην πατρίδα μας. Ο πόλεμος του Πούτιν ήδη πλήττει τις αμερικανικές οικογένειες στην αντλία των καυσίμων. Από την ώρα που ο Πούτιν άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα, η τιμή της βενζίνης ανέβηκε κατά 75 σεντς. Με αυτή την απόφαση, θα ανέβει κι άλλο», ωστόσο δεσμεύτηκε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να μειώσω τις αυξήσεις τιμών που προκαλεί στην πατρίδα ο Πούτιν».

Προειδοποίηση για φαινόμενα αισχροκέρδιας

Στέλνοντας μήνυμα στις εταιρείες πετρελαίου και αερίου, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος και οι συνέπειές του «δεν είναι λόγος για να υπάρχουν υπερβολικές αυξήσεις τιμών» που εκμεταλλεύονται τον Αμερικανό καταναλωτή και υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα, λέγοντας ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας κοστίζει σε όλους μας. Και δεν είναι καιρός για αισχροκέρδια ή υπερτιμήσεις. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για το τι δεν θα ανεχθούμε», αν και παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν από τις πρώτες που αποσύρθηκαν από τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν επίσης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια για την ασφάλειά της άνω του ενός δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι «φορτία αμυντικών όπλων φθάνουν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ κάθε μέρα και εμείς συντονίζουμε τις παραδόσεις των συμμάχων και εταίρων μας με παρόμοια όπλα -από τη Γερμανία, ως τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και, ταυτόχρονα, παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον Ουκρανικό λαό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Πούτιν μπορεί να πάρει μία πόλη, μία νίκη, αλλά ποτέ «δεν πρόκειται να πάρει την Ουκρανία, δεν θα καταγραφεί ως νίκη». Θα τους δίνουμε βοήθεια, αμυντική, οικονομική, γιατί αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας, είπε αναφερόμενος στους Ουκρανούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr