Τον οικονομικό στραγγαλισμό της Ρωσίας ως αντίποινα για την ειβολή στην Ουκρανία, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν.

Εμπορική «ασφυξία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσηε ότι η χώρα του, σε συνεργάσια με τα μέλη της G-7 και την ΕΕ θα προχωρήσουν στην άρση του status του «εμπορικά ευνοημένου κράτους» στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι χώρες που θα την εφαρμόσουν θα μπορούν να επιβάλλουν δασμούς σε μια τεράστια λίστα ρωσικών προϊόντων, ενώ ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εισαγωγές συγκεκριμένων ρωσικών προϊόντων, όπως θαλασσινά, βότκα και διαμάντια.

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει την ανηλεή επίθεσή του, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεχίζουν να συνεργάζονται για να αυξήσουν την οικονομική πίεση στον Πούτιν και να απομονώσουν ακόμα περισσότερο τη Ρωσία από την παγκόσμια σκηνή», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «η άρση των μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τη Ρωσία να κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ».

Και παρεμβάσεις σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

«Ο Πούτιν είναι ο επιτιθέμενος. Δεν μπορεί να συνεχίζει τον πόλεμο, απειλώντας τα θεμέλια της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας και μετά να ζητά οικονομική βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τους G-7 για τη δυνατότητα της Ρωσίας να δανείζεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης, είπε ότι συνομίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον οποίο και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας καθώς μάχεται θαρραλέα για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και ακεραιότητά της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, παρότι η κάθε χώρα θα πρέπει από μόνη της να «παγώσει» τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, η ανακοίνωση Μπάιντεν δείχνει την αποφασιστικότητα της Δύσης να πιέσει ασφυκτικά τη Μόσχα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συνέπειες της κίνησης αυτής ίσως να είναι μικρότερες από αυτές προηγούμενων κυρώσεων, καθώς οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τη Ρωσία δεν ήταν τόσο μεγάλες και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε πετρέλαιο, που ήδη έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr