Ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός και ολιγάρχης Βίκτορ Μεντβενττσούκ, ο οποίος έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων της χώρας, απηύθυνε έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο να τον ανταλλάξει με μαχητές που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

Ο «κουμπάρος»

Ο Μεντβενττσούκ, ο οποίος είναι γνωστός και ως «κουμπάρος» (ο Πούτιν έχει βαφτίσει τη μικρότερη κόρη του), σε σύντομο βίντεο -χωρίς ημερομηνία- εμφανίζεται ντυμένος στα μαύρα να λέει ότι «θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της».

Ο Μεντβεντσούκ έχει διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία από τη στιγμή που η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε από την πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ: πολιτικός, προσωπάρχης του πρώην προέδρου της χώρας, Λεονίντ Κούτσμα, δικηγόρος, επιχειρηματίας και, από το 2021 και εντεύθεν σε «μαύρη λίστα» της χώρας με την κατηγορία χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει τη δράση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Η σύλληψη

Τελικά, αφού ξέσπασε ο πόλεμος, στις 12 Απριλίου ο Μεντβενττσούκ συνελήφθη από Ουκρανικές δυνάμεις (είχε διαφύγει από τον κατ’ οίκον περιορισμό που είχε τεθεί), μετά από ανθρωποκυνηγητό σχεδόν ενός μήνα. Ο εν λόγω πολιτικός θεωρείται από τις δυτικές χώρες ως ο ένας από τους δύο υποψηφίους (ο δεύτερος ήταν ο Όλεγκ Τσαριόφ) που είχε εξετάσει ο Πούτιν για δοτή κυβέρνηση στην Ουκρανία, αν τελικά κατόρθωνε να καταλάβει το Κίεβο και να συλλάβει τον Ζελένσκι.

Ο Μεντβενττσούκ θεωρείται προσωπικός φίλος του Πούτιν και ένας από τους ανθρώπους που αποτελούσαν τη «φωνή» του Ρώσου προέδρου στη ουκρανική Βουλή. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι η φιλία του με τον Πούτιν τον βοηθά «να προωθεί τα συμφέροντα της Ουκρανίας», ενώ δυτικοί αναλυτές -πριν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία- θεωρούσαν ότι για το Κρεμλίνο δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ουκρανικό που να μην περιλαμβάνει τον Μεντβενττσούκ σε θέση ευθύνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr