Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οι ΗΠΑ δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο στην προσπάθειά του να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και, εν τέλει, να απελευθερώσει τις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσική κατοχή.

Μείωση της υποστήριξης

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτός από τα τεχνικής φύσης προβλήματα που πρέπει η κυβέρνησή του να λύσει, προκειμένου να παράσχει στην Ουκρανία το στρατιωτικό υλικό εκείνο που θα της δώσει πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καλείται να διαχειριστεί και ένα ακόμα πρόβλημα, πολιτικής φύσης, το οποίο, όμως, μπορεί κάλλιστα να εκτροχιάσει τους σχεδιασμούς της Ουάσινγκτον.

Το πρόβλημα αυτό δεν είναι άλλο από την «κόπωση» που ήδη κάποιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν, των Αμερικανών σχετικά με την αθρόα βοηθεία, πολλών δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ΑΡ, το ποσοστό της υποστήριξης των πολιτών στην τακτική αυτή της κυβέρνησής τους έχει πέσει στο 48% έναντι πάνω από 60% που ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Πρόβλημα οι Ρεπουμπλικάνοι

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση της Pew δείχνει ότι πάνω από ένας στους τέσσερις Αμερικανούς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει πάρα πολλά στην Ουκρανία, ενώ στην αρχή της ρωσικής εισβολής το ποσοστό αυτό ήταν μονοψήφιο. Ακόμα χειρότερα, τα μεγαλύτερα ποσοστά προβληματισμού σχετικά με το μέγεθος της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία καταγράφονται μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στον Λευκό Οίκο, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα μπορούσε να καθυστερήσει ή και να μπλοκάρει πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τους βουλευτές του GOP, είτε από μικροπολιτική σκοπιμότητα είτε από ιδεολογία, να περιορίζουν την ενίσχυση του Κιέβου.

Θορυβημένο και το Κίεβο

Η κατάσταση που μοιάζει να διαμορφώνεται φαίνεται ότι έχει προβληματίσει και την Ουκρανία και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιδιώκει να έλθει σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να τους πείσει ότι η στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας αξίζει και με το παραπάνω τις όποιες θυσίες των ΗΠΑ.

Για την ώρα, οι αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών στο ζήτημα της παροχής στρατιωτικής και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία περιορίζονται σε επίπεδο και σκεπτικισμού, καθώς οι πολιτικοί αυτοί λένε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πρέπει να δείνει «λευκή επιταγή» στο Κίεβο και ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και αξιολόγηση του είδους και του ύψους της βοήθειας που κατευθύνεται στην Ουκρανία.

Χείρα βοηθείας από τον Μπους

Ωστόσο, στην κυβέρνηση Μπάιντεν επικρατεί ανησυχία ότι αργά ή γρήγορα και υπό την πίεση της «βάσης» τους, οι πιο ακραίοι βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων θα ζητήσουν να τεθούν περιορισμοί στο μέγεθος των πακέτων βοήθειας που το Κογκρέσο καλείται να εγκρίνει ή ακόμα και θα μπλοκάρουν κάποιο πακέτο, το οποίο, ωστόσο, ενδεχομένως θα είναι κρίσιμο για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Γ. Μπους, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η συνέχιση της μάχης κατά του AIDS στην Αφρική και της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία που μάχεται για την ελευθερία της δεν πρόκειται να περιορίσει τις δυνατότητές μας να στηρίξουμε τους πολίτες της χώρας μας».

Ο… εχθρός χρόνος

Ένα δεύτερο «ατού» στα χέρια του Μπάιντεν είναι ότι, μέχρι στιγμής, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, είτε αφορά σε όπλα είτε σε ανθρωπιστική βοήθεια, δεν έχει τύχει… κακομεταχείρισης (π.χ. λαθρεμπόριο όπλων), αλλά έχει χρησιμοποιηθεί ακριβώς για τους σκοπούς που έχει σταλεί και έχει βοηθήσει σημαντικά το Κίεβο να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις της ρωσικής εισβολής.

Πάντως, στον Λευκό Οίκο αναγνωρίζουν ότι όσο ο περνά ο χρόνος χωρίς κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές να αποκτά σοβαρό πλεονέκτημα έναντι της άλλης, τόσο θα αυξάνεται και η δυσφορία στο εσωτερικό των ΗΠΑ για τα δισεκατομμύρια που… φεύγουν για Ουκρανία, ενώ οι πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα, τα οποία, επίσης, απαιτούν χρήματα για να επιλυθούν με αποτελεσματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr