Σε μια από τις πλέον κρίσιμες φάσεις του μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς εκτός του αμέσως επομένου διαστήματος το Κίεβο προετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στα ανατολικά τμήματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται υπό μερική ή και πλήρη ρωσικό έλεγχο.

Η κρισιμότητα της αντεπίθεσης της Ουκρανίας είναι τεράστια, καθώς από την επιτυχία της εξαρτάται εν πολλοίς και η έκβαση του πολέμου: αν το Κίεβο καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό τμήμα των υπό κατοχή περιοχών, τότε μπορεί να ελπίζει ακόμα και σε πλήρη νίκη. Αν αποτύχει, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα τόσο στο πεδίο, όσο και σε επίπεδο διπλωματίας, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Το πόσο σημαντική είναι η ουκρανική αντεπίθεση αντικατοπτρίζεται σε δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής Ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται για μια «αναπόφευκτη» αντεπίθεση και ότι στέλνει καλά εκπαιδευμένες μονάδες στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία εδώ και μήνες αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων.

Πυρά κατά της Μόσχας

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram, ο Πριγκόζιν επανέλαβε τις επικρίσεις του εναντίον του ρωσικού κατεστημένου στον τομέα της ασφαλείας, λέγοντας ότι εντός της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη μια «προδοσία», ενώ δήλωσε ότι τα στρατεύματά του δεν λαμβάνουν ακόμα τις απαραίτητες αποστολές πυρομαχικών από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ότι ως εκ τούτου υφίστανται πέντε φορές περισσότερες απώλειες.

«Σήμερα, καλά εκπαιδευμένες μονάδες του εχθρού ήδη στέλνονται στο Μπαχμούτ…Μια αντεπίθεση των Ουκρανών είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι αναμένει η εκστρατεία να ξεκινήσει κάποια στιγμή μετά τις 2 Μαΐου όταν ο καιρός θα έχει βελτιωθεί και το έδαφος θα είναι πιο στεγνό.

Ο Πριγκόζιν διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις κατά των γειτονικών πόλεων Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία για να περιοριστεί η πίεση στο Μπαχμούτ. Δήλωσε ωστόσο ότι τα στρατεύματά του θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο για να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την πλήρη κατάληψη της πόλης, την καταστροφή του ουκρανικού στρατού και την αναχαίτιση της επίθεσης του Κιέβου.

«Έχουμε παραδώσει το υλικό»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάλι, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, διαβεβαίωσε το Κογκρέσο ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζονται εγκαίρως ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης κατά των Ρώσων εισβολέων, δηλώνοντας ότι το 98% των υποσχεθέντων στρατιωτικών οχημάτων έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι έχουμε παραδώσει το υλικό που χρειάζονται και θα διατηρήσουμε τη ροή ώστε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις τους», είπε ο στρατηγός Κάβολι ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Μέχρι τώρα έχουν φτάσει στην Ουκρανία αρκετοί δυτικοί εξοπλισμοί, όπως τα τεθωρακισμένα Bradley και Stryker από τις ΗΠΑ, τα Leopard και τα Marder από την Γερμανία και τα Challenger 2 από την Βρετανία.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα δυτικά άρματα μάχης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ουκρανική αντεπίθεση. Οι ΗΠΑ αναμένεται να παραδώσουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στον ουκρανικό στρατό. Οι Ουκρανοί στρατιώτες θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στα αμερικανικά άρματα μάχης τις ερχόμενες εβδομάδες, σε βάση του αμερικανικού στρατού στην Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr