Καθώς διανύουμε τον έβδομο μήνα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση από θέσεις που είχαν καταλάβει με κόπο και αίμα, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι ετοιμάζονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ουκρανική αντεπίθεση.

Τανκς για την Ουκρανία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Drive, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η αποστολή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία είναι «σίγουρα στο τραπέζι», ωστόσο το Κίεβο οφείλει να αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει και να συντηρήσει τέτοιου είδους τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Ο ίδιος φέρεται να είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν δυτικούς εταίρους που διαθέτουν σοβιετικής εποχής και κατασκευής τεθωρακισμένα άρματα μάχης, να τα αποστείλουν στην Ουκρανία, ώστε να αναπληρωθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί μετά από τόσους μήνες συγκρούσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια κομβική χρονική συγκυρία για τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες χάρη σε δυτικής προέλευσης στρατιωτικό εξοπλισμό και πυραυλικά συστήματα κατάφεραν να επιτύχουν μια επιτυχημένη αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου.

Abrams ή Stryker

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν στην Ουκρανία ένα σημαντικό αριθμό παλαιότερων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου M1 Abrams, από τα οποία θα έχουν αφαιρεθεί συστήματα τα οποία δεν θα ήθελαν οι Αμερικανοί να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, όπως προηγμένα συστήματα ελέγχου πυρός ή συστήματα επικοινωνιών. Επομένως, θα είναι υποβαθμισμένα Abrams, τα οποία ωστόσο θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά από αρκετά, σοβιετικής εποχής, τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Μια άλλη εναλλακτική λύση, θα ήταν τα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μάχης τύπου M1128 Stryker, τα οποία διαθέτουν πυροβόλο των 105 χιλιοστών και παρότι δεν είναι τανκς, εντούτοις ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων οχημάτων είναι άμεσα διαθέσιμος προς αποστολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν μια πολύτιμη, φθηνότερη και πιο κατάλληλη επιλογή για τους Ουκρανούς, ωστόσο δεν έχουν την δύναμη πυρός των τανκς τύπου M1 Abrams.

Προηγμένο πυροβολικό

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ΗΠΑ έχουν εφοδιάσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με προηγμένα συστήματα πυροβολικού, τα λεγόμενα HIMARS, τα οποία εκτοξεύουν πολλαπλούς πυραύλους, η εμβέλεια των οποίων ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα και τα οποία, χάρη στην υψηλή δυνατότητα κινητικότητάς τους μπορούν να εφαρμόσουν τακτικές «hit-and-run», χτυπώντας εκ του μακρόθεν ρωσικούς στόχους και αλλάζοντας ταχύτατα θέση, ώστε επί της ουσίας να είναι απρόσβλητα από απάντηση του ρωσικού πυροβολικού.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι χάρη στα HIMARS οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να μεταφέρουν τον πόλεμο ακόμα και σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή, όπως, για παράδειγμα στην Κριμαία, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περίεργες εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει το Κίεβο ότι η χρήση των συστημάτων αυτών δεν πρέπει να γίνει εντός ρωσικού εδάφους, προκειμένου να αποτραπεί επιπλέον περιπλοκή σε μια ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς ορατό χρόνο λήξης του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr