Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράν για να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) Shahed στη Ρωσία, στο πλαίσιο συζητήσεων για μια ευρύτερη προφορική συνεννόηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα με γνώσηγια το θέμα.

Πιέσεις

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ανταλλακτικά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται έναν Ιρανό αξιωματούχο και άλλο ένα πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Στο παρελθόν η Τεχεράνη είχε επιχειρήσει να διαψεύσει ότι πούλησε Shahed στη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί drones για τις εναέριες επιθέσεις σε πόλεις και πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία, όμως συντρίμμια τους που εντοπίστηκαν σε ουκρανικό έδαφος μετά την κατάρριψή τους αποτέλεσαν τον αδιάψευστο μάρτυρα της συναλλαγής.

Προσπάθεια μείωσης των εντάσεων

Η είδηση έρχεται ενώ η Ουάσινγκτον και το Ιράν προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις και να αναβιώσουν ευρύτερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα του Ιράν για να αποκλιμακώσει την «αυξανόμενη πυρηνική απειλή» εκ μέρους του. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησαν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ότι από τότε η συμφωνία θεωρείται «νεκροζώντανη».

Οι συνομιλίες αυτές γίνονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα. Το Ιράν επέτρεψε σε τέσσερις κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες να τεθούν υπό κράτηση κατ’ οίκον και να βγουν από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, ενώ ένας πέμπτος βρισκόταν ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την περασμένη εβδομάδα πηγές είπαν στο Reuters πως το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει πέντε κρατούμενους Αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr