«Φρένο» στις ελπίδες του Κιέβου ότι η Δύση θα μπορούσε να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη σε χρόνο ο οποίος θα συμπέσει με την εκδήλωση της ουκρανικής αντεπίθεσης φαίνεται ότι βάζει η Ουάσινγκτον.

Ναι στα F-16, αλλά… όχι άμεσα

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η ενδεχόμενη παροχή τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και όχι βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως μια επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται με τους συμμάχους για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και τις ημερομηνίες της εκπαίδευσης στα F-16, διαψεύδοντας προηγούμενες αναφορές ότι ορισμένες χώρες την έχουν ήδη ξεκινήσει.

Διορθώνοντας τον Μπορέλ

Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε αναφέρει την Τρίτη, 23η Μαΐου 2023: «Είμαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F-16 έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες, στην Πολωνία για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά το συντομότερο το καλύτερο». Λίγες ώρες αργότερα ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ αποπειράθηκε να ανασκευάσει όσα είπε ο κ. Μπορέλ.

Ο κ. Μπλάστσακ διευκρίνισε πως η Βαρσοβία είναι απλά έτοιμη να αρχίσει να εκπαιδεύει ουκρανούς πιλότους στην χρήση των F-16. Εντωμεταξύ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στα άρματα μάχης Abrams. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι «περίπου την επόμενη εβδομάδα», οι Ουκρανοί θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση σε 31 άρματα μάχης Abrams που έφτασαν στη Γερμανία στις αρχές Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr