Οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στη χρήση των νέων όπλων
Φωτ. REUTERS/ Alkis Konstantinidis

Σε μία στρατιωτική βάση στην Πολωνία περίπου 160 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μικρών μονάδων του ουκρανικού στρατού προκειμένου να τις βοηθήσουν στη χρήση του εξοπλισμού που θα αποσταλεί από τις ΗΠΑ.

Σε λίγες ημέρες, πρόκειται να αποσταλεί στην εν λόγω βάση ένας μεγάλος αριθμός όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικών Howitzer με 40.000 σφαίρες, 14 ραντάρ αντιπυροβολικού, δύο αντιαεροπορικά ραντάρ Sentinel, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 11 ελικόπτερα Mi-17 Hip ρωσικής κατασκευής.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο έχει στείλει στη χώρα χιλιάδες τόνους όπλων, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό.

Σημαντική εξέλιξη

Όταν ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Πολωνία τον περασμένο μήνα, ανέφερε ότι στην εκπαίδευση εμπλέκονται και αμερικανικά στρατεύματα.

Σύντομα μετά τη δήλωσή του, το Πεντάγωνο προέβη σε διευκρινίσεις, αρνούμενο ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, αλλά αναγνώρισε ότι υπήρχε μια συμφωνία συνεργασίας με τους Ουκρανούς, τους οποίους οι ΗΠΑ καθοδηγούν ουσιαστικά μέσω του εγχειριδίου λειτουργίας για τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και τα αντιαεροπορικά συστήματα Stinger.

Ωστόσο, με την επικείμενη αποστολή πυροβολικού και ραντάρ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι θα είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των Ουκρανών για τη χρήση αυτών των όπλων. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Πηγή: The Times

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr