Ουκρανία πόλεμος

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη-λιμάνι του Νικολάγιεφ, σημείο-κλειδί σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η κατάληψη του ελέγχου των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Νικολάγιεφ, Oleksandr Senkevych, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Τετάρτη τη νότια πόλη της Χερσώνας κατευθύνονται βορειοδυτικά προς την πόλη του. Η απόσταση είναι περίπου 36 μίλια.

800 ρωσικά οχήματα προς το Νικολάγιεφ 

Περίπου 800 ρωσικά οχήματα, προέλαυναν προς το Νικολάγιεφ από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια. Ο κ. Senkevych δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός εντός της πόλης, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί κατά μήκος της περιμέτρου της πόλης δέχονταν πυρά από ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που τις αναγκάζει να υποχωρούν συνεχώς.

«Η πόλη είναι έτοιμη για πόλεμο», δήλωσε ο κ. Senkevych.

⚡️Ukrainian Navy sinks its flagship so that Russians don’t get it.

Frigate Hetman Sahaidachny was under repairs in Mykolaiv. The commander was ordered to sink it, according to Defense Minister Oleksiy Reznikov.

Photo: News sites, social media, original source unknown. pic.twitter.com/OLq9U0oVZi

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 4, 2022

#Russia 🇷🇺 ⚔ 🇺🇦 #Ukraine

The head of the Mykolaiv regional state administration, Vitaly Kim, reports that Russian military equipment has entered the city.

He urged women and children to take cover and men to prepare to defend themselves.#UkraineRussia #UkraineRussiaConflict pic.twitter.com/tvmyola7Qr

— S.B.R News 📡 (@S_B_R_News) March 4, 2022

Να βυθιστεί η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ οι Ουκρανοί έδωσαν εντολή να βυθιστεί η ναυαρχίδα του στόλου τους ώστε να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Η φρεγάτα Hetman Sahaidachny βρισκόταν για επισκευή στο Λιμάνι του Νικολάγιεφ όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Ο κυβερνήτης έλαβε εντολή να τη βυθίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov.

⚡️Ukrainian Navy sinks its flagship so that Russians don’t get it.

Frigate Hetman Sahaidachny was under repairs in Mykolaiv. The commander was ordered to sink it, according to Defense Minister Oleksiy Reznikov.

Photo: News sites, social media, original source unknown. pic.twitter.com/OLq9U0oVZi

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 4, 2022

Σύμφωνα με σύμβουλο της προεδρίας της Ουκρανίας η ρωσική προέλαση στην πόλη έχει σταματήσει, καθώς η αντίσταση κατάφερε να τους εμποδίσει να εισβάλουν. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Ουκρανία πόλεμος

Η στρατηγική σημασία του Νικολάγιεφ

Η Ρωσία επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, να συνδεθούν από ξηράς με τις δυνάμεις που υποστηρίζει στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ορίσια Λουτσέβιτς, επικεφαλής της ομάδας Ukraine Forum στο Chatham House, ένα ινστιτούτο πολιτικής στο Λονδίνο.

Είπε ότι οι μονάδες εισβολής της Ρωσίας επιτίθενται έτσι και στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Νικολάγιεφ μια εθνοτικά ποικιλόμορφη πόλη περίπου 475.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια εκβολή της Μαύρης Θάλασσας και έχει βαθιές ρίζες στη ναυπηγική βιομηχανία, αν και πρόσφατα έχει επίσης αναπτυχθεί ως κέντρο ελαφριάς βιομηχανίας και γεωργίας.

The beautiful Ukrainian city of Mykolaiv is currently under intense rocket fire, Deputy Chairman of the Congress of Azerbaijanis in Ukraine in Mykolayiv region Adil Babayev told APA.
Retweet and let’s help end war crisis
Follow @Towett_jr#UkraineRussiaWar #UkraineRussianWar

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/RDY1wL7Ogo

— The Sky Reporter (@Towett_jr) March 4, 2022

Kρίσιμη η σύνδεσή της με τη Μαύρη Θάλασσα

Η σύνδεσή της με τη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για την ταυτότητά της, σύμφωνα με τον Rory Finnin, αναπληρωτή καθηγητή Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο έλεγχος του Νικολάγιεφ θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποβιβάσει στρατεύματα για μια περαιτέρω ώθηση δυτικά προς την Οδησσό, ένα σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το Νικολάγιεφ είναι το κλειδί στο δρόμο προς την Οδησσό», δήλωσε ο Finnin. «Η ζωή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα απειλείται αυτή τη στιγμή και το Νικολάγιεφ είναι ένα κομμάτι του παζλ σε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr