Φαίνεται ότι η αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε «μάθημα» για τη Μόσχα.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας σε διεθνή ΜΜΕ, σχολιάζοντας την πορεία της «ειδικής επιχείρησης» του Πούτιν που, πλέον έχει περιοριστεί στην ανατολική Ουκρανία και στα νότια της χώρας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Πρόβλημα επιμελητείας

Σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας, πλέον οι επίγειες και εναέριες ρωσικές δυνάμεις συνεργάζονται πολύ πιο ομαλά και αποτελεσματικά στην περιοχή του Ντονμπάς και ειδικά της κρίσιμης για τα σχέδια της Μόσχας Μαριούπολης, απ’ όσο όταν επιχείρησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου απέτυχαν παταγωδώς.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να επιλύσουν προβλήματα επιμελητείας που κατατρύχουν την επιχείρηση από την πρώτη ημέρα της, ούτε έχουν καταφέρει να κάμψουν τη λυσσαλέα αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων, όπως άλλωστε φαίνεται και από τη συνεχιζόμενη μάχη στο συγκρότημα Αζοφστάλ.

Αργή προέλαση

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να προελαύνουν μόνο για μερικά χιλιόμετρα κάθε μέρα, καθώς δεν επιθυμούν να αποκοπούν από τις γραμμές επιμελητείας και τροφοδοσίας τους, αλλά και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειές τους, ιδίως σε τανκς και άλλα θωρακισμένα οχήματα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Επίσης, αξιωματούχος του Πενταγώνου σημείωσε ότι από την ώρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε τη «δεύτερη φάση» της «ειδικής επιχείρησης» που επικεντρώνεται στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει «αργή και ανομοιόμορφη» πρόοδο, χωρίς να επιτυγχάνουν πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας.

Περιορισμένα κέρδη

Από την πλευρά της, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει περιορισμένα κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, καθώς συναντά σκληρή αντίσταση από τις Ουκρανικές δυνάμεις και έχει απωλέσει ως τώρα πάνω από 1.000 τανκ και περισσότερα από 2.400 θωρακισμένα οχήματα μάχης, αλλά και χιλιάδες στρατιώτες.

Πάντως, όλες οι δυτικές πηγές επισημαίνουν την πίεση που ασκεί ο Πούτιν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, να παρουσιάσουν μια κάποια «επιτυχία» ως τις 9 Μαΐου, οπότε και η χώρα θα γιορτάσει την επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων επί της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945, γνωστή και ως «Ημέρα της Νίκης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr