Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ουκρανό διαπραγματευτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά δεν έλαβε αυτά που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την από κοινού δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πρόκειται να χτυπηθούν ή έχουν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις.

«Στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα»

Όπως είπε ο ίδιος, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν λεπτομερώς τα τρία ζητήματα που είχε θέσει η Μόσχα και συνάντησε θετική ανταπόκριση σε κάποια από αυτά. Τα αιτήματα της Ρωσίας σχετίζονται με «την στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική και διεθνή καθώς και την πολιτική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου.

Οι θέσεις του Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr