Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία του Πούτιν να έχει μια

Ένα «ναι» που ουσιαστικά είναι «όχι» λέει η Μόσχα, απαντώντας σε διεθνείς εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ώστε να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, λίγες ημέρες αφότου η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έκλεισε ένα χρόνο.

«Εδαφικές πραγματικότητες»

Έτσι, το Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως οι νέες «εδαφικές πραγματικότητες» δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία δεν θα απαρνηθεί ποτέ τις διεκδικήσεις της σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσάρτησε πέρυσι έπειτα από δημοψηφίσματα, τα οποία το Κίεβο και η Δύση κατήγγειλαν ως ψευδή και παράνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες πραγματικότητες που έχουν γίνει ήδη ένας εσωτερικός παράγοντας. Εννοώ τα νέα εδάφη. Το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχει, και δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Ρωσία δεν θα μπορέσει ποτέ να συμβιβαστεί σε αυτό, αυτές είναι σημαντικές πραγματικότητες», δήλωσε ο Πεσκόφ. Η Ρωσία διακήρυξε ότι προσάρτησε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη τελετή στη Μόσχα, στην οποία πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι όροι του Κιέβου

Στη συνέχεια οι περιοχές αυτές ονομάστηκαν συστατικά υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε συνταγματικό διάταγμα το οποίο, μάλιστα, εγκρίθηκε με διαδικασία… fast track από τη ρωσική Βουλή. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις αν το Κίεβο αποδεχθεί στον έλεγχο της Μόσχας στις περιοχές αυτές. «Με μια ευνοϊκή κατάσταση και την κατάλληλη στάση από τους Ουκρανούς, αυτό μπορεί να επιλυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως το κύριο πράγμα είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, και η Μόσχα λέει πως μάχεται για να τις «απελευθερώσει» από τον έλεγχο Ουκρανών νεοναζί. Το Κίεβο και η Δύση λένε πως αυτό είναι αβάσιμο πρόσχημα για παράνομη αρπαγή εδάφους. Η Ουκρανία ξεκαθαρίζει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από κάθε εκατοστό ουκρανικού εδάφους περιλαμβανομένων των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παράνομα από την Ουκρανία το 2014, προτού μπορέσει να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr