Τέλος στον θόρυβο και την αναστάτωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις στενού συνεργάτη του επιχείρησε να βάλει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη στήριξη της συμμαχίας στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θα αποφασίσει

Συγκεκριμένα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες προκειμένου να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μετά τη ρωσική εισβολή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η θέση της συμμαχίας δεν έχει αλλάξει. «Είναι οι Ουκρανοί, και μόνο οι Ουκρανοί, που μπορούν να αποφασίσουν πότε υφίστανται οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις και ποιος μπορεί να αποφασίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποια είναι μια αποδεκτή λύση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε διάσκεψη στη νορβηγική πόλη Άρενταλ, πρόσθεσε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να υποστηρίξει την Ουκρανία. «Η υποστήριξη του NATO στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι να κερδίσει», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας. Η δήλωση έρχεται έπειτα από σχόλια του επικεφαλής του γραφείου του Στόλτενμπεργκ στο NATO, του Στιαν Γένσεν, ο οποίος είπε πως η Ουκρανία μπορεί στο τέλος να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος και η χώρα να ενταχθεί στη συμμαχία. Ο Γένσεν ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη για τα σχόλιά του.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία»

«Το μήνυμά του (σ.σ. του Γένσεν), το οποίο είναι και το κύριο μήνυμά μου, το οποίο είναι και το κύριο μήνυμα του ΝΑΤΟ, είναι, κατ’ αρχάς, πως η πολιτική του NATO δεν έχει αλλάξει — υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα το NATO δήλωσε πως θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία όταν «τα μέλη συμφωνήσουν και εκπληρωθούν οι όροι» και πως η χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο ανεξάρτητα από τη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει πως, ενώ το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του NATO τον Ιούλιο ήταν καλό, θα ήταν ιδανικά αν το Κίεβο είχε λάβει ανοιχτά πρόσκληση να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευθεί από εταίρους του Κιέβου στη Δύση και η Ουκρανία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από προμήθειες όπλων καθώς πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις που ξεκίνησαν πλήρους κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr