Με στόχο την απεξάρτηση της ΕΕ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αρχής γενομένης από το φυσικό αέριο, πριν το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε νωρίτερα την Τρίτη το προσχέδιό της που περιλαμβάνει μέτρα για τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και την αύξηση των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των συναρμοδίων Επιτρόπων, Φρανς Τίμερμανς και Κάντρι Σίμπσον, αλλά και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

Το ενεργειακό κόστος

  • Στο πλαίσιο της Εργαλειοθήκης για τις Τιμές της Ενέργειας, η Κομισιόν δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις τιμές σε «εξαιρετικές περιστάσεις» και τα κατευθύνει στον διαμοιρασμό των κερδών από τομείς αυξημένων ενεργειακών αναγκών και τις πωλήσεις εκπομπών προς τους καταναλωτές. Επίσης, δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα παροχής στήριξης σε εταιρείες που υποφέρουν από τις υψηλές τιμές ενέργειας ενώ αναμένεται να υπάρξει και ένα νέο Πλαίσιο για την παροχή κρατικής βοήθειας σε περιπτώσεις κρίσης, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό κόστος.
  • Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αποθεματικό φυσικού αερίου στις υπόγειες δεξαμενές στο 90% της χωρητικότητάς τους την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, ενώ παράλληλα, συνεχίζει την έρευνα για στρεβλώσεις της αγοράς φυσικού αερίου, ιδίως από τη ρωσική Gazprom.
  • Σχετικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας, η Κομισιόν εξετάζει όλες τις δυνατότητες, ακόμα και για προσωρινά πλαφόν στις τιμές, ενώ θα εξετάσει και τις επιλογές για βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για εναλλακτικούς μηχανισμούς τιμολόγησης.

Το «ρωσικό ζήτημα»

  • Όσον αφορά στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, η Κομισιόν προτείνει ένα σχέδιο (REPowerEU) που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: από τη μία αύξηση των προμηθειών LNG και φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές εκτός Ρωσίας και αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου και από την άλλη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλες τις δραστηριότητες, μέσω καλύτερης ενεργειακής επάρκειας, αύξηση των ΑΠΕ και του εξηλεκτρισμού και επίλυσης των δομικών «μποτιλιαρισμάτων».
  • Με την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων «Fit for 55» και το σχέδιο REPowerEU η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να αφαιρέσει από την κατανάλωση περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (περίπου όσο εισήχθη από τη Ρωσία το 2021), εκ των οποίων τα 2/3 μπορούν να αφαιρεθούν μέσα σέ ένα χρόνο και καλεί τα κράτη-μέλη να προτείνουν τα καταλληλότερα σχέδια, ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, με βάση και τα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, αερίο και άνθρακα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε προμηθευτή ο οποίος μας απειλεί ανοιχτά. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να μειώσουμε τις συνέπειες των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, να βρούμε άλλους προμηθευτές για το αέριο του επόμενου χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr