Ίσως για πρώτη φορά από την ώρα που άρχισε η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πλευρά της Μόσχας εκφράζει -εμμέσως πλην σαφώς- τον φόβο ότι ο πόλεμος μπορεί να μεταφερθεί σε ρωσικό έδαφος.

Κατ’ αρχάς, η είδηση: οι ρωσικές αρχές ανακαινίζουν και εξοπλίζουν τα καταφύγια που υπάρχουν στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσε στην ολομέλεια της Δούμας ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, Σεργκέι Πολετίκιν. Ο βουλευτής Όλεγκ Εμιλιάνοφ ρώτησε τον Πολετίκιν κατά την διάρκεια της ολομέλειας για την κατάσταση των καταφυγίων στην συνοικία Ράμεσνκι, καθώς όπως ισχυρίσθηκε μερικά καταφύγια βρίσκονται σε «καταστροφική κατάσταση».

Ο Πολετίκιν απαντώντας είπε ότι «τα καταφύγια σε πολυκατοικίες» σε σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τώρα στην Ουκρανία, «παρέχουν προστασία στον πληθυσμό από πυραύλους, βόμβες και πλήγματα πυροβολικού. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε όλες τις πολυκατοικίες από τον τομέα των κοινωφελών υπηρεσιών και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 25 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι η απόφαση του επιχειρησιακού επιτελείου».

Προστασία για 15 εκατ. πολίτες

Ο ίδιος είπε ότι τα καταφύγια στις πολυκατοικίες και στα εμπορικά κέντρα εξασφαλίζουν την προστασία έως 15 εκατομμυρίων κατοίκων και πρόσθεσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να μην κρεμάσουν πινακίδες με ακριβείς διευθύνσεις των καταφυγίων για να μην «θορυβηθεί ο κόσμος». Τα καταφύγια θα διαθέτουν πρίζες, φώτα, πόσιμο νερό και έναν χώρο σαν καθιστικό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, δεν θα είναι δυνατόν να περάσει κανείς περισσότερο από μία ώρα στον χώρο του καταφυγίου.

Τον Νοέμβριο, τοποθετήθηκαν πινακίδες σε περισσότερα από τρεις χιλιάδες σπίτια στο Νοβοκουζνέτσκ που έδειχναν τη θέση των καταφυγίων. Τα περισσότερα καταφύγια βρίσκονται στα υπόγεια πολυκατοικιών. Επίσης, ο αντιδήμαρχος του Μπέλγκοροντ Βαλεντίν Ντεμίντοφ υποσχέθηκε να δημοσιεύσει έναν διαδραστικό χάρτη των καταφυγίων και να τοποθετήσει πινακίδες σε όλη την πόλη με τις διευθύνσεις των πλησιέστερων καταφυγίων.

Τι σημαίνουν αυτά

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς, ενδεχομένως σημαίνουν ότι η Μόσχα αρχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι ο πόλεμος μπορεί να μεταφερθεί και σε ρωσικό έδαφος – ιδίως αν οι Ουκρανοί παραλάβουν συστήματα πυροβολικού/πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που συζητείται με τη Δύση, έστω κι αν ακόμα υπάρχουν επιφυλάξεις για τη χρήση του από τους Ουκρανούς.

Το δεύτερο, ωστόσο, είναι πιο ανησυχητικό για τη Ρωσία, η οποία μοιάζει να φοβάται ότι όσο κρατάει ο πόλεμος και όσο η Μόσχα συνεχίζει την τακτική των καταστροφών πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για αντίποινα από τους Ουκρανούς, οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα διστάσουν να χτυπήσουν στόχους εντός Ρωσίας (όπως φαίνεται ότι έχουν ήδη κάνει), ακόμα κι αν αυτοί δεν είναι στρατιωτικοί αλλά αμιγώς πολιτικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr