Πιο κοντά σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ένα πρώτο βήμα προς την επιβολή κυρώσεων και στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας φαίνεται ότι έγινε στο πλαίσιο της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εξετάζει προτάσεις για την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αν και δεν υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

«Ασύμμετρο σοκ»

Πολλοί από τους υπουργούς υποστήριξαν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αποκάλυψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά για άλλους μια τέτοια απαγόρευση θα αποτελούσε «ασύμμετρο σοκ», είπε. Το μπλοκ συμφώνησε, ωστόσο, να εντείνει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

«Καμπανάκι» από ΟΠΕΚ

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή ανεξαρτησία από τη Ρωσία στο ενεργειακό. Και όλες οι χώρες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ ξεκαθάρισε στην Ε.Ε. ότι οι τρέχουσες και μελλοντικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα από τα χειρότερα σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου και θα ήταν αδύνατο να αντικατασταθούν αυτοί οι όγκοι. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ε.Ε. αποφάσισε τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα.

«Αποτυχία» και «τρόμος»

Παράλληλα, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ρωσική επιθετικότητα περιγράφεται με δύο λέξεις: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία» είπε και έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε.

Η δεύτερη λέξη κατά τον Μπορέλ είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» είπε και πρόσθεσε ότι «ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που προκαλεί έλλειψη τροφίμων και πείνα στον πλανήτη, όχι οι κυρώσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr