Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Πολωνίας να ενισχύσει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία με μαχητικά τύπου MiG-29, φαίνεται ότι άλλη μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ επιχειρεί να στείλει τα ρωσικά μαχητικά που διαθέτει στο Κίεβο.

Πρόκειται για τη Σλοβακία, η οποία διαθέτει στην πολεμική αεροπορία της 12 MiG-29, τα οποία και προτίθεται να διαθέσει στην Ουκρανία, καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Πολωνίας και Σλοβακίας, η πολωνική πολεμική αεροπορία προτίθεται να αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου της Σλοβακίας.

Αστυνόμευση από την Πολωνία

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να ασφαλίσει τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τη στιγμή που η Σλοβακία θα αποφασίσει να προσγειώσει τα αεροσκάφη MiG-29», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του. Ο κ. Ναντ είπε ότι πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για μια τέτοια κίνηση και ότι η Σλοβακία εργάζεται πάνω στο θέμα.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάτσακ δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής. «Αυτά τα καθήκοντα θα εκτελούνται από το έδαφος της Πολωνίας… Κατά κανόνα, θα επεκτείνουμε το πεδίο λειτουργίας της πολωνικής ομάδας καθήκοντος που χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16», είπε ο Μπλάτσακ, χωρίς πάντως να προσδιοριστεί χρονικά πότε η Πολωνία θα αναλάβει το ρόλο αυτό.

Το φιάσκο με τα πολωνικά MiG-29

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Πολωνίας να στείλει τα MiG-29 που διαθέτει στην Ουκρανία, μέσω ενός πολύπλοκου σχεδίου που περιλάμβανε την εκχώρηση των μαχητικών στις ΗΠΑ και στη συνέχεια την απόσυρσή τους από τις αμερικανικές δυνάμεις και την αποστολή τους -με κάποιο τρόπο- στην Ουκρανία, είχε συναντήσει τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον και τελικά ναυάγησε.

Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν ανησυχία ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ίσως θεωρηθεί ως ευθεία παρέμβαση της συμμαχίας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και δώσει την ευκαιρία στη Μόσχα να πραγματοποιήσει τις απειλές της για χτυπήματα σε χώρες του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στη σύρραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr