Σε μια εξέλιξη που έμοιαζε μέχρι πρόσφατα μάλλον απίθανη, η Πολωνία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι παραχωρεί τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι «οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από συνεργασία του προέδρου με την κυβέρνηση, είναι έτοιμες να αποστείλλουν -άμεσα και δωρεάν- όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν (σ.σ. στη Γερμανία) και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

Καλεί και άλλους να κάνουν το ίδιο

Παράλληλα, η Βαρσοβία αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να της παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές ικανότητες (σ.σ. μάλλον αναφέρονται σε μαχητικά τύπου F-16). Η Πολωνία είναι έτοιμη να συζητήσει άμεσα τις προϋποθέσεις αγοράς των αεροσκαφών». Τέλος, και έχει τη σημασία του αυτό, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «η πολωνική κυβέρνηση καλεί άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που διαθέτουν MiG-29 να κινηθούν αντίστοιχα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Πολωνίας, να παραδώσει τα MiG-29 στην αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί μια «τρίπλα» για πιθανή αντίδραση της Ρωσίας, αν τελικά τα αεροσκάφη παραδωθούν στην Ουκρανία, καθώς πλέον η ευθύνη για ό,τι συμβεί στα μαχητικά θα ανήκει στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν και πώς οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορέσουν να βάλουν τα μαχητικά εντός της χώρας τους.

Τα Mikoyan MiG-29 έρχονται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, εισήχθηκαν σε υπηρεσία το 1982 και αν και αρχικά σχεδιάστηκαν ως μαχητικά εναέριας υπεροχής, μετεξελίχθηκαν σε αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με στόχο να αντιμετωπίσουν τα αμερικανικά F-15 και F-16. Μάλιστα, κατασκευάζονταν από την ρωσική εταιρεία UAC ως και το 2013. Είναι αεροσκάφη 4ης γενιάς και έχουν υποστεί κάποιες αναβαθμίσεις μέσα στα χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr