Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν άτακτα από τη νότια και ανατολική Ουκρανία, η Δύση – προσπαθώντας να κατανοήσει τη (μη) απάντηση της Μόσχας στην ουκρανική προέλαση – εκτιμά ότι η Ρωσία πλέον έχει πρόβλημα και στα στρατιωτικά αποθέματά της, αλλά και στην ικανότητά της να αντικαθιστά προηγμένα οπλικά συστήματα.
Ζήτημα αποθεμάτων
Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές απώλειες σε στρατεύματα και εξοπλισμό στην Ουκρανία και ο αντίκτυπος της τελευταίας αντεπίθεσης του Κιέβου είναι πιθανό να αποκαλύψει ότι τα στρατιωτικά αποθέματα της Μόσχας είναι μικρότερα από ό,τι αρχικά εκτιμώταν από τις δυτικές χώρες.
- «Ο στρατός της Ρωσίας έχει υποστεί μέχρι τώρα σημαντικές απώλειες – τόσο σε στρατεύματα όσο και σε εξοπλισμό» σημείωσε Λάμπρεχτ, προσθέτοντας ότι «η αντίληψη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν απεριόριστα στρατιωτικά μέσα στη διάθεσή τους […] δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» και υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται να επισκευάσει πολύ εξοπλισμό και δυσκολεύεται να στρατολογήσει αρκετό νέο προσωπικό.
«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πόσο μεγάλα είναι στην πραγματικότητα τα εναπομείναντα αποθέματα του ρωσικού στρατού. Νομίζω ότι είναι σημαντικά λιγότερα από ό,τι πιθανόν αρχικά πιστεύαμε», σημείωσε, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να κάνει κανείς λάθος: η Ρωσία απέχει πολύ από το να ηττηθεί και εξακολουθεί να έχει διάφορες στρατιωτικές επιλογές».
Πρόβλημα με τα όπλα υψηλής τεχνολογίας
Την ίδια στιγμή, κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία, εκτός από τις απώλειες που έχει υποστεί, δυσκολεύεται σημαντικά να κατασκευάσει νέα όπλα υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας, που απαιτούνται σε μια παρατεταμένη σύρραξη, όπως εξελίσσεται η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός Ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ που προεδρεύει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι η Ρωσία βιώνει τον «πόνο» των κυρώσεων της Δύσης στον αμυντικό της τομέα, λέγοντας ότι οι Ρώσοι «παρεμποδίζονται ολοένα και περισσότερο λόγω των κυρώσεων, επειδή ορισμένα από τα εξαρτήματα που χρειάζονται για τα οπλικά συστήματά τους έρχονται από τις δυτικές βιομηχανίες. […] Βλέπουμε τώρα τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αυτού του πράγματος, όσον αφορά την ικανότητά τους να κατασκευάζουν, για παράδειγμα, πυραύλους κρουζ και πιο προηγμένα όπλα».
Πληροφορίες δυτικών ΜΜΕ από τη Ρωσία αναφέρουν ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας έχει φτάσει ήδη στο σημείο να «κανιβαλλίζει» οικιακές ηλεκτρονικές συσκευές (ψυγεία, υπολογιστές, κλπ), προκειμένου να ανακτήσει τσιπάκια, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή κατευθυνόμενων βλημάτων, ενώ κατέφυγε και στο Ιράν για την αγορά drones καθώς το δικό της απόθεμα μειώθηκε δραματικά.
Αδυναμία κινητοποίησης νέων στρατευμάτων
Επίσης, ο Μπάουερ εκτίμησε ότι περίπου το 85% των Ρώσων στρατιωτών πολεμά ήδη στην Ουκρανία, περιορίζοντας την ικανότητα της Ρωσίας να διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία της καθώς δεν μπορεί να κηρύξει γενική επιστράτευση χωρίς ταυτόχρονα να κηρύξει πόλεμο. «Βλέπουμε περιορισμένο αριθμό νέων στρατευμάτων να μπαίνουν στη μάχη. Και ένα πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι το επίπεδο εκπαίδευσής τους δεν είναι πολύ υψηλό», επισήμανε ο Ολλανδός ναύαρχος.
Πάντως, ο Μπάουερ, όπως και η Λάμπρεχτ, από άλλη σκοπιά, υπογράμμισε ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, οι Ρώσοι έχουν ακόμη μια σημαντική βιομηχανική βάση και είναι ικανοί να κατασκευάσουν πολλά πυρομαχικά. Και έχουν ακόμη πάρα πολλά πυρομαχικά», επιχειρώντας να «προσγειώσει» όσους έχουν «μεθύσει» από τις τελευταίες επιτυχίες των Ουκρανών στα πεδία των μαχών, τις οποίες και απέδωσε και στο γεγονός ότι «οι Ρώσοι πολεμούν με παλιομοδίτικο τρόπο».


Πηγή: economico.gr