Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ωστόσο οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται την πόλη δηλώνουν ότι αντέχουν ακόμα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέκτησαν ολοκληρωτικά την περιοχή του λιμανιού της στρατηγικής πόλης Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η οποία πολιορκείται για περισσότερο από ένα μήνα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία των ρωσικών δυνάμεων, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Υπό ρωσικό έλεγχο το 80% του λιμανιού

«Αναφορικά με το λιμάνι της Μαριούπολης, είναι ήδη υπό τον έλεγχό μας», είπε. Την είδηση μετέδωσαν τόσο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti και όσο και το κρατικό ρωσικό πρακτορείο TASS, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο αναμεταδίδει τηλεγράφημα του RIA Novosti, που αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του αυτονομιστικού στρατού, Έντουαρντ Μπασούριν, επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές έχουν πλέον συγκεντρωθεί στις εγκαταστάστεις των βιομηχανιών χάλυβα και μηχανοκατασκευών «Αζοφστάλ» και «Αζοφμάς».

Το πρωί της Δευτέρας ο Μπασούριν είπε ότι το 80% της περιοχής του λιμανιού έχει κατακτηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία, συμμετέχουν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για περισσότερο από ένα μήνα, ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ πολιορκούν τη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, όπου αντιμετώπισαν λυσσαλέα αντίσταση.

Η μάχη του «Αζοφστάλ»

Ένα από τα τελευταία μεγάλα σημεία της ουκρανικής αντίστασης βρίσκεται στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας «Αζοφστάλ», στο λιμάνι της Μαριούπολης. Σε συντονισμό με τη Μόσχα, ο ηγέτης των αυτονομιστών Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη κατάκτηση της ουκρανικής περιοχής του Ντονέτσκ.

«Η επιχείρηση θα ενταθεί, γιατί όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο υποφέρει ο άμαχος πληθυσμός όντας όμηρος της κατάστασης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ντόνετσκ, μια μεγάλη πόλη υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών από το 2014. Υποστήριξε επίσης ότι πολλές χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούσαν να πολεμούν στην περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ. «Ο αριθμός στις αναφορές μας κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 άτομα».

Ουκρανία: Αντέχουμε ακόμα

Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να αντέχουν στο λιμάνι της Μαριούπολης, όπου η Ρωσία ανανεώνει την επίθεσή της, σύμφωνα με το Reuters, σε μια πολιορκία όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες παγιδευμένοι άμαχοι. «Η επικοινωνία με τις μονάδες των αμυντικών δυνάμεων που κρατούν ηρωικά την πόλη είναι σταθερή και διατηρείται», δήλωσε στο Facebook ο γενικός στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι.

«Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για τη νίκη και τη διατήρηση της ζωής του προσωπικού και των πολιτών προς όλες τις κατευθύνσεις. Πιστέψτε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας!», τόνισε, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των δυνάμεων της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. «Προβλέπουμε ότι οι μάχες θα αρχίσουν στις περιοχές αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτήν τη νέα επίθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr