Μπορεί το Κίεβο να αρνείται να το παραδεχθεί, ωστόσο τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: η ουκρανική αντεπίθεση έχει αρχίσει και διεξάγονται σφοδρές μάχες σε διάφορα μέτωπα σε περιοχές που τελούν υπό ρωσική κατοχή.

Έτσι, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση στην Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες στην γραμμή του μετώπου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι έχει σημειώσει τα πρώτα κέρδη του στην ανακατάληψη εδαφών από τη Ρωσία στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του. Περίπου 25 μάχες έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ και νοτιότερα κοντά στην Αβντιίβκα και την Μαριίνκα, όλες στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά και κοντά στην Μπιλοχορίβκα στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Απελευθέρωση χωριών

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, ανήρτησε σήμερα φωτογραφία στην οποία φαίνονται στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία στο, όπως δήλωσε, χωριό Στοροζέβε στο Ντονέτσκ, και ευχαρίστησε ταξιαρχία πεζοναυτών για την απελευθέρωσή του. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε ανακαταλήφθηκε το χωριό. Το Κίεβο ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι οι δυνάμεις του σημείωσαν προόδους σε τρία χωριά στο Ντονέτσκ, τα Μπαχοντάτνε, Νεσκούσνε και Μακαρίβκα. Το Στοροζέβε βρίσκεται ανάμεσα στο Μπλαχοντάτνε και το Νεσκούσνε.

Μάχες

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ως τώρα σχολιάσει σχετικά, αν και κάποιοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ σημείωσαν ότι ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα Μπλαχοντάτνε και Νεσκούσνε, οι μάχες για την Μακαρίβκα συνεχίζονται. Και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις τους προκάλεσαν βαρειές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό στον αντίπαλό τους την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να διαμορφώνεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία απέτυχε να σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αρκετά κύρια άρματα μάχης Leopard.

«Σημαντικές απώλειες»

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι απώθησε απόπειρες επίθεσης από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές του Ντονέτσκ και της Ζαπορίζια και ότι χτύπησε στόχους στην Ουκρανία με πυραυλικά πλήγματα υψηλής ακρίβειας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της ανακατέλαβαν και τέταρτο χωριό από τις ρωσικές δυνάμεις σε ένα σύμπλεγμα οικισμών στα νοτιοανατολικά, μία ημέρα αφού ανέφερε τα πρώτα μικρά κέρδη στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της. Σχετικά με τις απώλειες, το Κίεβο ανέφερε επιτυχίες στο πεδίο των μαχών. «Την περασμένη εβδομάδα στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, οι Ρώσοι εισβολείς υπέστησαν σημαντικές απώλειες», αναφέρει επίσης το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του.

Περί F-16

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει να συζητήσει λεπτομέρεις του «συνασπισμού αεροσκαφών» με τους συμμάχους του κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανική Άμυνα στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες., καθώς η Ουκρανία έχει ζητήσει μαχητικά τύπου F-16 από τους δυτικούς συμμάχους της, προκειμένου να κυριαρχήσει στους αιθέρες. «Σε αυτό το στάδιο μιλάμε για την εκπαίδευση πιλότων (…) και τεχνικών και μηχανικών μας», ανακοίνωσε το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης Στρατού της Ουκρανίας, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ρεζνίκοφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr