Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και εκτός κάθε ορίου της διπλωματίας αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει στην Ουκρανία το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, προκειμένου να ενισχύσει την αεράμυνά της έναντι των διαρκώς εντεινόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, ιδίως σε κατά πολιτικών υποδομών.
Σφοδρή αντίδραση της Μόσχας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ότι τα σχέδια να παραδοθούν στο Κίεβο S-300 και άλλος εξοπλισμός αεράμυνας είναι προκλητικά και «ανοιχτά εχθρικά» προς τη Ρωσία. «Η επίσημη Αθήνα δεν νοιάζεται που παραδίδοντας όπλα στην εμπόλεμη ζώνη, γίνονται άμεσοι συνεργοί Ουκρανών νεοναζί που διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του ειρηνικού άμαχου πληθυσμού του Ντονπάς, της Ζαπορίζια και των περιφερειών της Χερσώνας, ιδίως των πολυάριθμων Ελλήνων που ζουν εκεί», είπε η Ζαχάροβα.
«Συνέπειες»
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ (η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται στην Ελλάδα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), η ενδεχόμενη μεταφορά των συστημάτων S-300 στην Ουκρανία θα είναι «κατάφωρη παραβίαση» των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για στρατιωτική-τεχνική συνεργασία και «αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες». «Δεν είναι πολύ αργά για να εγκαταλείψουμε επικίνδυνα σχέδια. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την ελληνική ηγεσία για την ευθύνη της», είπε η Ζαχάροβα.
Η δήλωση Παναγιωτόπουλου
Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να στείλει συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ «εγκαταστήσουν συστήματα Patriot στη θέση τους». Τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα δεν θα παράσχει στην Ουκρανία το αντιαεροπορικό σύστημα S-300, επειδή μια τέτοια υποστήριξη προς τη χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση «δεν θα έπρεπε να γίνει σε βάρος της αποδυνάμωσης του αμυντικού συστήματος της Ελλάδας».
Το ιστορικό
Τον Απρίλιο, η Σλοβακία παρέδωσε τους S-300 που διέθετε στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τους με το αμερικανικό σύστημα Patriot. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα είχε αγοραστεί το 1997 από την Κυπριακή Δημοκρατία, προκαλώντας σοβαρή κρίση με την Τουρκία, η οποία απείλησε είτε με προληπτικό χτύπημα για να αποτρέψει την άφιξη του συστήματος στην Κύπρο είτε με πόλεμο στην Κύπρο ως απάντηση στην άφιξη των πυραύλων. Επίσης, απείλησε με αποκλεισμό της Κύπρου από την Τουρκία. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν συμφωνήθηκε οι δύο συστοιχίες να μεταφερθούν στην Κρήτη.


Πηγή: economico.gr