Την ώρα που η Δύση αυξάνει τις πιέσεις της στη Ρωσία να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα.

Ο Πούτιν προειδοποιεί…

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, προειδοποίησε ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω, εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο. Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Περιορισμός εκροών κεφαλαίων

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες, ιδιαίτερα από την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία παράνομες και υποστήριξε πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Αισθητές οι κυρώσεις

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της, ισχυρίστηκε, αν και παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την έναρξη, της αποκαλούμενης από τη Ρωσία ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε προσθέτοντας ότι «σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε».

Δεν επιδιώκεται διχοτόμηση της Ουκρανίας

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το Κίεβο ζητούσε επανειλημμένα μια συνάντηση Ζελένσκι με Πούτιν και πρόσθεσε: «Τώρα αυτή η συνάντηση συζητείται μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών» στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττάλεια. Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία δεν επιζητά να διχοτομήσει την Ουκρανία και επανέλαβε ότι η Μόσχα θέλει να γίνουν δεκτοί οι όροι της, μεταξύ των οποίων να θεσπιστεί συνταγματικά η ουδετερότητα. Παράλληλα, σχετικά με τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου – παιδικού νοσοκομείου της Μαριούπολης, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17, είπε ότι θα διενεργηθεί ειδική έρευνα για τον βομβαρισμό υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις και πληροφορίες από τον στρατό.Instagram

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr