Μήνυμα προς τη Ρωσία, εν μέσω επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έστειλε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, κ. Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, για τις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και για περαιτέρω ενέργειες που χρειάζεται να ακολουθήσουν για την ενίσχυση της χώρας.

«Στεκόμαστε ενωμένοι»

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ επεσήμανε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου έχει σημάνει τον συναγερμό για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και να διασφαλιστεί η προστασία των πυρηνικών σταθμών, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων.

«Ενόψει της τρέχουσας κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λιθουανία στεκόμαστε ενωμένοι με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Ουκρανίας» διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για την άμυνα και τη βοήθεια προς τη χώρα, ενώ την ώρα ώρα αυξάνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Στρατός και F-35

Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επιπλέον 7.000 μέλη στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού στρατού στη Λιθουανία που αναπτύχθηκε στην περιοχή τον περασμένο χρόνο. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα σταλούν και μαχητικά αεροσκάφη F-35 για να ενισχυθεί η παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή. Επιπλέον 400 άτομα από την ομάδα μάχης της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας θα φτάσουν στη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσε τον Λιθουανό ομόλογό του για τη δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σχετικά με την εγγύηση της συλλογικής άμυνας μεταξύ των κρατών-μελών, η οποία «είναι ιερή» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν στην ομιλία του πριν από λίγες ημέρες θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του της Συμμαχίας, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την ετοιμότητά και την αποφασιστικότητά μας», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr