Μετά από σχεδόν ένα μήνα άγριων μαχών και ισοπέδωσης της πολης, η Μαριούπολη φαίνεται ότι έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Αύτο δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο CNN o δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϋτσένκο, λέγονατς ότι «δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» και προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις έχουν ισοπεδώσει την πόλη και έχουν αφήσει τραυματίες αλλά και άγνωστο αριθμό νεκρών. «Δεν είναι όλα στο χέρι μας», είπε ο δήμαρχος και έκανε έκκληση για πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες που παραμένουν ακόμη στην πόλη.

«Αναγκαία η πλήρης εκκένωση»

Η πόλη είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Μποϋτσένκο, στην ερειπομένη πόλη σήμερα παραμένουν περίπου 160.000 άνθρωπο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση». «Και είναι πολύ τρομακτικό», πρόσθεσε, ενώ δεν έχει γίνει σαφές έαν σημειώνονται ακόμη μάχες εντός της πόλης.

«Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά», τόνισε ο Μποϋτσένκο.

Νίκη των Ουκρανών στο Ιρπίν

Από την άλλη, πάντως, την απελευθέρωση του Ιρπίν από ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ο Αλεξάντερ Μαρκούσιν με βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο telegram ανακοίνωσε ότι η πόλη, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η πόλη ήταν από τα κύρια σημεία που διεξάγονταν μάχη των Ουκρανών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος προσθέτοντας: «Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος». Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί όπως σημείωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr