Καθώς η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει τον όγδοο μήνα της και οι ρωσικές δυνάμεις αδυνατούν ακόμα και να κρατήσουν εδάφη που έχουν καταλάβει με τεράστιο κόπο και απώλειες, πλέον το ηθικό στη ρωσική πλευρά μοιάζει να καταρρεύει και το στράτευμα να βυθίζεται στο χάος.
Οργή κατά Σόιγκου
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο είναι η δήλωση Ρώσου αξιωματούχου που βρίσκεται σε υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας, ο οποίος και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, να… αυτοκτονήσει, φωτογραφίζοντάς ως τον βασικό υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ρωσικός στρατός, που -θεωρητικά- θα είχε καταλάβει το Κίεβο μέσα σε τρεις μέρες.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο διορισμένος από τη Μόσχα αναπληρωτής διοικητής της κατεχόμενης επαρχίας της Χερσώνας, επέκρινε δριμύτατα τους «στρατηγούς και υπουργούς» στη Μόσχα που δεν κατανοούν τα προβλήματα στο μέτωπο. «Μάλιστα, πολλοί λένε: αν ήταν εκείνοι ο υπουργός Άμυνας που επέτρεψε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσαν, ως αξιωματικοί, να αυτοπυροβοληθούν. Όμως, ξέρετε, η λέξη “αξιωματικός” είναι ακατανόητη για πολλούς», είπε ο 45χρονος Στρεμούσοφ.
Μια τέτοια «εκ των έσω» δημόσια και προσβλητική μομφή σε βάρος της στρατιωτικής ηγεσίας ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο στη Ρωσία, όμως οι αλλεπάλληλες ήττες ώθησαν ορισμένους στενούς συμμάχους του Πούτιν να επιπλήξουν τους στρατηγούς. Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, χλεύασαν τους στρατηγούς, λέγοντας ότι ο στρατός χαρακτηρίζεται από νεποτισμό και ότι οι υψηλόβαθμοι πρέπει να καθαιρεθούν και να σταλούν ξυπόλητοι στο μέτωπο για να εξιλεωθούν για τις αμαρτίες τους.
Το σκληρό δίλημμα του Πούτιν
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν διορίστηκε σε αυτήν τη θέση το 2012. Η σχέση τους ήταν τόσο καλή που συχνά έκαναν διακοπές μαζί στα δάση και τα βουνά της Τούβα, απ’ όπου κατάγεται ο Σόιγκου. Οι επικρίσεις που δέχεται τώρα θέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Πούτιν, εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο: να θυσιάσει ένα στενό σύμμαχο και να παραδεχτεί ότι ο στρατός απέτυχε ή να κρατήσει τον Σόιγκου στη θέση του και να διακινδυνεύσει να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη.
Παράλληλα, Ρώσοι εθνικιστές έχουν επικρίνει τον Σόιγκου και τους κορυφαίους στρατηγούς για τα πάντα: από τον κακό σχεδιασμό, μέχρι τον ελλιπή ανεφοδιασμό, τις απαρχαιωμένες πολεμικές τακτικές και την ήττα στο πεδίο των πληροφοριών. Την περασμένη εβδομάδα, δύο απόστρατοι και νυν μέλη της Κρατικής Δούμας, που προέρχονται από το κόμμα του Πούτιν, την Ενιαία Ρωσία, κατηγόρησαν τον υπουργό για διαφθορά και ανεντιμότητα. Οι επικριτές του Σόιγκου τον κατηγορούν κυρίως ότι έχασε τις κρίσιμες μάχες για το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Λιμάν και την περιοχή της Χερσώνας.
Έπαινοι για στρατιώτες και Καντίροφ
Ο Στρεμούσοφ είχε μόνο επαίνους για τους στρατιώτες που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για την πατρίδα τους και αντιπαρέβαλε τον ηρωισμό τους με τους «ανίκανους στρατιωτικούς ηγέτες» στη Μόσχα. «Το υπουργείο Άμυνας δεν αποτελείται μόνο από υπουργούς, στρατηγούς, διεφθαρμένους πλιατσικολόγους και άλλα, διάφορα αποβράσματα, αλλά και από όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Ρωσία», είπε, ενώ επάινεσε τον Καντίροφ και είπε ότι έχει την αίσθηση πως η Μόσχα σύντομα θα επιλύσει τα προβλήματα. «Συμφωνώ με τον Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ, που ανέδειξε το θέμα. Μπράβο του. Στη Μόσχα, πιστεύω ότι θα το επιλύσουν το συντομότερο δυνατόν. Θα το επιλύσουμε. Θα βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και, πιστέψτε με, όλα θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχό μας», κατέληξε.
Χωρίς δρόμο υποχώρησης
Εν τω μεταξύ, η ευρείας κυκλοφορίας, λαϊκή γερμανική εφημερίδα BILD περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ρωσική πλευρά, μετά την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο και τα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε αντίθεση με τα όσα συνέβησαν στο Χάρκοβο, όπου οι Ρώσοι τράπηκαν σε πραγματική φυγή, η αποχώρησή τους από τα εδάφη της Χερσώνας ήταν τακτική και μοιάζουν να μπορούν να ανασυνταχθούν, υποχωρώντας περίπου περίπου 30 χιλιόμετρα μεταξύ των ποταμών Δνείπερου και Ινχουλέτς και αφήνοντας ελάχιστο υλικό πίσω τους, σε αντίθεση με τα δεκάδες καταστραμένα ή εγκαταλελειμένα οχήματα στο Χάρκοβο.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν οι Ουκρανοί κατορθώσουν να σπάσουν τη νέα γραμμή άμυνας των Ρώσων, τότε η κατάσταση θα γίνει δραματική, αφού δεν υπάρχει πλέον δρόμος για υποχώρηση, δεδομένου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει τις γέφυρες πάνω από τον Δνείπερο καθώς και ρωσικά πορθμεία και στρατιωτικές γέφυρες με στοχευμένα χτυπήματα. Στην ουσία, εκτιμά η BILD, πλέον όλα θα παιχτούν στα βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου και αναμένεται να γίνει μάχη για κάθε εκατοστό εδάφος που κερδίζει ή χάνει η μία ή η άλλη πλευρά.


Πηγή: economico.gr