Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται ότι προκαλεί σημαντικές αναταράξεις και “αλλαγές παραδείγματος” σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πρωί της Κυριακής, σε ειδική συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέτρεψε συνολικά την έως τώρα προσέγγιση της χώρας στην άμυνά της, προαναγγέλοντας ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τη Γερμανία, αρχής γενομένης από φέτος.

Επένδυση 100 δισ. στις Ένοπλες Δυνάμεις

Συγκεκριμένα, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επενδύσει φέτος το ποσό των 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμενων της χώρας και εν συνεχεία θα δίνει για την άμυνά της ποσό που θα υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ, που είναι και το ελάχιστο όριο που θέτει το ΝΑΤΟ.

«Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπήκαμε σε νέα εποχή», δήλωσε ο Σολτς. «Την Πέμπτη ο πρόεδρος Πούτιν δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, η οποία απαιτεί μια καθαρή απάντηση. Την δώσαμε», συμπλήρωσε, καθώς ως σήμερα δεχόταν κριτική για επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Ρωσίας.

Αλλαγή πλεύσης

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ήδη «πάγωσε» την πιστοποίηση του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 2, αποφάσισε να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία -ακόμα και πυραύλους εδάφους-αέρος και αντιαρματικά όπλα- και συμφώνησε να εξαιρεθούν από το σύστημα SWIFT ρωσικές τράπεζες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η δραματική αλλαγή πλεύσης από τον Σολτς ίσως σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στάσης για τη Γερμανία, η οποία ως τώρα έμοιαζε να ασχολείται μόνο με ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός ευρωζώνης, και την ανάληψη ηγετικού ρόλου αντίστοιχου του πολιτικού και οικονομικού μεγέθους της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr