Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη την ορμή που κάποιοι ήλπιζαν – συμπεριλαμβανομένου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που παραδέχτηκε ότι είναι «πιο αργή από το επιθυμητό». Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες αποδίδουν στα ρωσικά ναρκοπέδια τουλάχιστον ένα μέρος καθυστέρησης αυτής.

«Οι νάρκες είναι τρομακτικές. Με τρομάζουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο» δήλωσε ο BBC ο Αρτιόμ, ένας 36χρονος Ουκρανός στρατιώτης, με φόντο τα σοβαρά τραύματα που φέρουν συνάδελφοί του, στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν τις νάρκες αυτές. «Είναι δύσκολο να έχουμε μάτια παντού. Δύο έμπειροι συνάδελφοι έχουν ακρωτηριασμούς στα πόδια. Έχουμε συνεχείς τραυματισμούς» σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, υπάρχουν πύραυλοι που δίνουν στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να τοποθετούν νέες νάρκες σε μέρη που έχουν ήδη απελευθερωθεί και εκκαθαριστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. «Μισώ αυτή τη δουλειά» είπε ο Αρτιόμ, πρώην μηχανικός αυτοκινήτων.

«Φυσικά, επιβραδύνεται η κίνηση των στρατευμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής μονάδας αποναρκοθέτησης. Οι Ρώσοι «δεν δείχνουν έλεος ούτε για τους δικούς τους στρατιώτες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί προσπαθούν να προχωρήσουν με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

«Ο εχθρός δεν έχει έλεος για τους δικούς του στρατιώτες. Χρησιμοποιούνται ως τροφή για κανόνια. Αλλά προσπαθούμε να προχωρήσουμε με τις ελάχιστες απώλειες», δήλωσε ο υπολοχαγός Serhii Tyshenko από την 3η Ταξιαρχία Εφόδου, μιλώντας από το καταφύγιο του ένα κοντινό καταφύγιο.

Τα ναρκοπέδια

Ουκρανοί στρατιώτες εξέφρασαν εξάλλου την απογοήτευσή τους για την έλλειψη εξοπλισμού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, αλλά και για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, μετά τους τραυματισμούς των τελευταίων ημερών. Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, υποκλοπές συνομιλιών Ρώσων στρατιωτών υποδηλώνουν ότι το ηθικό στις ρωσικές δυνάμεις είναι χαμηλό. «Το drone καμικάζι χτύπησε [το δικό μας] αμάξι. Έχουμε έναν νεκρό και έναν άλλο τραυματία. Βγάλτε το [εκρηκτικό] από εκεί» σημειώνεται σε μια συνομιλία Ρώσων, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.

Κατά τους Ουκρανούς στρατιώτες, Ρώσοι συχνά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους έπειτα από βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού. «Ομάδες 10 ή 20 Ρώσων φεύγουν χωρίς άδεια. Οι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι μπορούμε να κρυφακούσουμε τις επικοινωνίες τους, αλλά μερικές φορές το ξεχνάνε», είπε ο Αρτιόμ.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας γίνεται με προσεκτικά βήματα σε αυτό το στάδιο. Αλλά ένας αξιωματικός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η υπομονετική προσέγγιση θα αποδώσει σύντομα καρπούς, καθώς τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας αποτρέπουν τη Ρωσία από το να εξοπλίσει εκ νέου μονάδες πρώτης γραμμής. «Θα το δείτε αυτό σύντομα», ανέφερε.

Όσο για τις τεράστιες εκτάσεις των ναρκοπεδίων που εξακολουθούσαν να βρίσκονται μπροστά στην αντεπίθεση της Ουκρανίας – ο Ντιλ, ο διοικητής της ομάδας λυχνιών κοντά στο Μπαχμούτ, ήταν ήσυχος σίγουρος.

«Μαθαίνουμε να αυτοσχεδιάζουμε και να επινοούμε τρόπους για να κάνουμε γρήγορα, ασφαλή μονοπάτια μέσα από τα ναρκοπέδια. Αλλά πολεμάμε έναν πολύ μοχθηρό εχθρό», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr