Καθώς οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σταδιακά αρχίζουν την εαρινή τους επίθεση, η Μόσχα σταδιακά συνειδητοποιεί ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει μεγαλύτερο κόστος από αυτό που ίσως είχε αρχικά «προϋπολογίσει».

Το αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) εκτιμά ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία σε ένα έτος πολέμου ξεπέρασαν συνολικά εκείνες που καταγράφηκαν σε όλους τους πολέμους στους οποίους συμμετείχε o σοβιετικός ή ο ρωσικός στρατός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιλιγγιώδεις απώλειες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CSIS, οι συνολικές απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία σε νεκρούς και τραυματίες ανέρχονται σε 200.000-250.000. Από αυτούς, 60-70 χιλιάδες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των τακτικών στρατευμάτων, αλλά και των μισθοφόρων της Wagner, μελών των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών και πολιτοφυλακών των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τα στοιχεία του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου για τις ρωσικές απώλειες είναι πολύ υψηλότερα, της τάξης των 150.000. Σε συνθήκες πολέμου, το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει σε σύντομο διάστημα τα στοιχεία των αντιμαχόμενων μερών και τρίτων φορέων. Ωστόσο, ακόμη και τα πιο μετριοπαθή στοιχεία που παραθέτει η CSIS δείχνουν ότι η Ρωσία υφίσταται τις υψηλότερες απώλειες στην ιστορία των συγκρούσεων από το 1945 και μετά.

Χειρότερα από Αφγανιστάν και Τσετσενία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 14.000-16.000 σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, 12.000-25.000 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στους δύο πολέμους στην Τσετσενία και 6.000-7.000 στο Ντονμπάς πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, γράφει η CSIS στην έκθεσή της. Το έγγραφο δείχνει επίσης ότι το ποσοστό των απωλειών στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την κατάσταση σε άλλες συγκρούσεις.

Στην Τσετσενία, για παράδειγμα, ο ρωσικός στρατός είχε 95-185 νεκρούς τον μήνα, στο Αφγανιστάν 130-145 και στην Ουκρανία 5.000-5.800 νεκρούς τον μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της CSIS, η ρωσική διοίκηση έκανε μια σειρά από σοβαρούς λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε τόσο υψηλές απώλειες του προσωπικού της. Η ίδια η έναρξη του πολέμου ήταν απροσδόκητα δύσκολη για το Κρεμλίνο, το οποίο δεν περίμενε αντίσταση ούτε από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ούτε από τον άμαχο πληθυσμό.

Μυστικοπάθεια από τη Μόσχα

Η Ρωσία αποφάσισε τότε να περάσει σε έναν πόλεμο φθοράς, ποντάροντας στην υπεροπλία της και εκτιμώντας ότι οι δυτικές προμήθειες αργά ή γρήγορα θα σταματούσαν. Ωστόσο, οι προμήθειες όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά έχουν ξεπεράσει το ρωσικό οπλοστάσιο σε ποιότητα και αποτελεσματικότητα, αναφέρει η έκθεση. Μέσα σε έναν χρόνο, το BBC, η MediaZona (πίσω από το οποίο οι ρωσικές αρχές θεωρούν πως κρύβονται ξένοι πράκτορες) και μια ομάδα εθελοντών ταυτοποίησαν περισσότερους από 15.000 Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός αυτός είναι μόνο ένα κλάσμα των συνολικών απωλειών. Και είναι υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία των αρχών, καθώς η Μόσχα έχει παραδεχθεί ελάχιστες απώλειες στρατιωτών και αξιωματικών -όπως αυτών μετά τη βύθιση του «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα. Γενικότερα, η Ρωσία δίνει ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στα μέτωπα και τις απώλειές της σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και στρατιωτικό υλικό, αν και οι φωτογραφίες με τα κατεστραμμένα και εγκαταλελειμένα άρματα μάχης μιλούν από μόνες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr