Μάλλον δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War – ISW), σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τον ερχόμενο χειμώνα για να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Σέρχι Τσερεβάτι δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου ότι το παγωμένο έδαφος επιτρέπει σε βαρέα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα να προχωρήσουν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν τέτοια οχήματα για χειμερινές επιχειρήσεις.

Τι λένε οι Ουκρανοί

Ο Τσερεβάτι δήλωσε επίσης ότι οι χαμηλής εκπαίδευσης νεοσύλλεκτοι και το προσωπικό της Ομάδας Wagner που στρατολογούνται από τις ρωσικές φυλακές είναι απροετοίμαστοι για μάχη το χειμώνα. Επίσης, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) σχολίασε στις 20 Νοεμβρίου ότι όσοι υπονοούν ότι τον χειμώνα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες «πιθανότατα δεν έκαναν ποτέ ηλιοθεραπεία τον Ιανουάριο στη νότια ακτή της Κριμαίας», υποδηλώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να συνεχίσουν τις αντεπιθέσεις τον ερχόμενο χειμώνα με απώτερο στόχο την ανακατάληψη της Κριμαίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Χαβρίλοφ δήλωσε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν το χειμώνα, επειδή κάθε είδους παύση θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ενισχύσουν τις μονάδες και τις θέσεις τους. Οι προηγούμενες δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων σχετικά με τις συνεχιζόμενες ουκρανικές αντεπιθέσεις στην Περιφέρεια της Χερσώνας αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι αυτές οι επίσημες δηλώσεις για τις χειμερινές ενέργειες αποτελούν δείκτες ότι οι αντεπιθέσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το λάθος των ΗΠΑ

Ωστόσο, το ISW τονίζει ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εντοπίζουν λανθασμένα το βέλτιστο παράθυρο ευκαιρίας για την Ουκρανία να διεξάγει περισσότερες αντεπιθέσεις την άνοιξη και όχι τον χειμώνα, παρά τις δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων για το αντίθετο. Η Διευθύντρια Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Αβρίλ Χέινς εκτίμησε στις 3 Δεκεμβρίου ότι ο ρυθμός του πολέμου στην Ουκρανία θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε και οι δύο πλευρές να μπορούν να ανανεωθούν, να ανεφοδιαστούν και να αναδιοργανωθούν.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία και να εκμεταλλευθεί το momentum των πρόσφατων επιχειρησιακών της επιτυχιών, εξαρτάται από το αν οι δυνάμεις της συνεχίσουν να διεξάγουν διαδοχικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-2023, σημειώνει το ISW και εξηγεί: Η Ρωσία έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων το καλοκαίρι του 2022, αφού κορυφώθηκε η επίθεσή της στο Ντονμπάς. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν και διατήρησαν την πρωτοβουλία από τον Αύγουστο του 2022 και έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων διαδοχικών επιχειρήσεων από τότε.

Οι επιχειρησιακές διαφορές

Η Ουκρανία απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιφέρειας του Χαρκόβου τον Σεπτέμβριο, την πόλη Χερσώνα τον Νοέμβριο και επί του παρόντος θέτει όρους για περισσότερες ουκρανικές προωθήσεις αυτόν τον χειμώνα. Οι διαδοχικές επιχειρήσεις αποτελούν βασικό μέρος του σχεδιασμού της εκστρατείας της Ουκρανίας. Μια σειρά διαδοχικών ουκρανικών αντεπιθέσεων στις περιφέρειες του Χαρκόβου και της Χερσώνας καταδεικνύει την αξιοσημείωτη ικανότητα του ουκρανικού στρατού στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη γνώση των δυνατών σημείων της ρωσικής επιχειρησιακής τεχνικής που στηρίζεται στην αντίστοιχη σοβιετική.

Αυτή δίνει έμφαση στο ότι οι στρατοί μπορούν να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους μόνο μέσω της σωρευτικής επιτυχίας διαδοχικών επιχειρήσεων που διεξάγονται ιδανικά χωρίς επιχειρησιακές παύσεις μεταξύ τους. Πρόσφατες επίσημες ουκρανικές δηλώσεις καθιστούν σαφές κατά το ISW ότι ο σχεδιασμός της εκστρατείας της Ουκρανίας είναι τέτοιος ώστε να επιτρέψει ακριβώς μια σειρά διαδοχικών επιχειρήσεων για να στερήσει τη Ρωσία από την πρωτοβουλία, να νικήσει τον ρωσικό στρατό και να απελευθερώσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.

Ο παράγοντας «καιρός»

Οι καιρικές συνθήκες τον χειμώνα του 2023 πιθανότατα θα υπαγορεύσουν ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η Ουκρανία θα μπορεί να διεξάγει πόλεμο ελιγμών και να συνεχίσει τη σειρά των επιχειρησιακών της επιτυχιών με ελάχιστες παύσεις που θα αύξαναν τους κινδύνους να χάσει η Ουκρανία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η φθινοπωρινή περίοδος των βροχών και της λάσπης τον Νοέμβριο εμπόδισε τον πόλεμο ελιγμών, όπως πρόσφατα σημείωνε το ISW. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία συνέχισαν, ωστόσο, τις επιχειρήσεις τους όλη αυτή τη λασπώδη περίοδο, παρά ορισμένες δυτικές προβλέψεις ότι η λάσπη θα ανέστειλε τις επιχειρήσεις.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος που το έδαφος παγώνει στα τέλη Δεκεμβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι και πάλι σε θέση να εκμεταλλευτούν τις καιρικές συνθήκες. Ο χειμώνας είναι συνήθως η καλύτερη εποχή για τον πόλεμο, ενώ η άνοιξη είναι η «εποχή του εφιάλτη» για τις μάχες στην Ουκρανία. Το λιώσιμο των πάγων και του χιονιού φουσκώνει ποτάμια και ρυάκια και μετατρέπει τα χωράφια σε επιφάνειες γεμάτες λάσπη. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το παγωμένο έδαφος για να μετακινηθούν πιο εύκολα από ό,τι μπορούσαν τους προηγούμενους λασπώδεις μήνες του φθινοπώρου.

Απαραίτητη η στήριξη της Δύσης

Ωστόσο, τονίζεται ότι αν οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας δεν υποστηρίξουν τις ουκρανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποφασιστικών επιχειρήσεων αντεπίθεσης μεγάλης κλίμακας αυτόν τον χειμώνα – όπως μπορεί να ερμηνευθούν οι δηλώσεις της Διευθύντριας της Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ – τότε η ικανότητα των Ουκρανών να διεξάγουν πόλεμο ελιγμών πιθανότατα θα περιοριστεί μέχρι τουλάχιστον μετά την ανοιξιάτικη περίοδο λάσπης, τον Μάρτιο του 2023. Μια τέτοια εξέλιξη θα αναστείλει την τρέχουσα δυναμική της Ουκρανίας και θα δώσει στις «πληγωμένες» ρωσικές δυνάμεις μια πολύτιμη αναστολή τριών έως τεσσάρων μηνών για να ανασυγκροτηθούν και να προετοιμαστούν να πολεμήσουν σε καλύτερη βάση, καταλήγει η ανάλυση του ISW.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr