Τι αποκαλύπτει το βίντεο της επίθεσης των Ουκρανών σε ρωσική φάλαγγα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων

Η Ουκρανία με βίντεο που δημοσίευσε χθες υποστήριξε ότι βομβάρδισε το συγκεκριμένο κονβόι σε ενέδρα. Μάλιστα όπως λένε οι Ουκρανοί ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ, διοικητής του συντάγματος αρμάτων μάχης, σκοτώθηκε στην ενέδρα αυτή. Οι ίδιες μεταδόσεις έδειξαν ότι η φάλαγγα υπέστη σοβαρές απώλειες, με ένα άρμα και ένα τεθωρακισμένο όχημα να έχουν καταστραφεί.

Ειδικός ερευνητής που επικαλείται ο Guardian δήλωσε ότι είχε εντοπίσει μέσω geolocation ότι το βίντεο αποτυπώνει μια αραιοκατοικημένη περιοχή στον δρόμο Ε95 περίπου 35 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Το μονταρισμένο βίντεο 45 δευτερολέπτων, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι ένα μοντάζ από τις μάχες στο δρόμο και δείχνει έναν ή περισσότερους ουλαμούς ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης να δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις. Η ποιότητα παραγωγής του βίντεο μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια ένδειξη ότι οι μάχες που κινηματογραφούνται ίσως δεν έγιναν την Πέμπτη.

Το βίντεο συνδυάζεται με ένα ηχητικό σε άκρως δραματικό ύφος από ρωσικό ασύρματο. «Δεν μπορώ να αναφέρω για το 6ο σύνταγμα. Συλλέγω στοιχείαΠολλές απώλειες. Μας περίμεναν. Ο επικεφαλής της φάλαγγας έπεσε σε ενέδρα. Ο διοικητής του συντάγματος σκοτώθηκε στη μάχη, λέει ένας Ρώσος στρατηγός με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να ενημερώνει στη συνέχεια ότι κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης επίθεσης κατέληξε ο συνταγματάρχης, Αντρέι Ζαχάρωφ.

Στο ηχητικό, ο Ρώσος που αναφέρει την ενέδρα εικάζει ότι μπορεί να έγιναν στόχος τουρκικού drone τύπου Bayraktar, αλλά τμήματα του βίντεο δείχνουν κακές καιρικές συνθήκες που δεν θεωρούνται ιδανικές για επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Eλλιπής τακτική εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν το βίντεο αξιόπιστο και είπαν ότι δείχνει ελλιπή τακτική εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων, με περισσότερα από 20 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα σε έναν κεντρικό δρόμο αρκετά κοντά στην πρωτεύουσα.

Ο Ben Barry, πρώην διοικητής τεθωρακισμένων του βρετανικού στρατού και ειδικός στον χερσαίο πόλεμο στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών,  δήλωσε: «Είτε νομίζουν ότι περνούν μέσα από ασφαλή περιοχή, είτε δεν ήταν καλά εκπαιδευμένοι, είτε κινούνται γρήγορα για κάποιο άλλο λόγο».

Τα άρματα που κινούνται μέσα από μια κατοικημένη περιοχή θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιούν στενή υποστήριξη πεζικού για να αποτρέψουν ενέδρες από την πλευρά του δρόμου, δήλωσε ο Barry. Έχοντας παρακολουθήσει το υλικό, είπε ότι πιστεύει ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα πιθανόν να είχαν στοχευθεί με πυρά πυροβολικού ή όλμων, λόγω της φύσης των εκρήξεων.

 Ο Ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί θερμοβαρικά όπλα

Τμήματα του βίντεο δείχνουν επίσης ένα βαρύ φλογοβόλο TOS-1, που είναι σαφώς σημειωμένο με ένα ζωγραφισμένο σύμβολο Ο, προς το κάτω μέρος της οθόνης. Σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια των μαχών εξαπολύει έναν εμπρηστικό πύραυλο σε έναν στόχο προφανώς εκτός οθόνης, μια επίδειξη της ρωσικής προθυμίας να χρησιμοποιούν θερμοβαρικά όπλα κατά τη διάρκεια της μάχης.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας του ρωσικού στρατού που εξέτασε το βίντεο, ο Rob Lee, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ και φοιτητής στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πιστεύει ότι αυτό δείχνει «πολύ κακή τακτική» εκ μέρους των Ρώσων, με μια δύναμη σαφώς τοποθετημένη «σε μια προφανή λεωφόρο προσέγγισης».

Η Ρωσία έχει υποστεί βαρύτερες από τις αναμενόμενες απώλειες κατά τη διάρκεια της εισβολής, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες. Η Ουκρανία προσπάθησε να κάνει παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με τις ουκρανικές επιτυχίες, δημοσιεύοντας φιλμ με κατεστραμμένα ρωσικά άρματα μάχης ή εχθρικά τεθωρακισμένα που ρυμουλκούνται από τρακτέρ.

Μεγάλες οι απώλειες των εμπολέμων

Μέχρι στιγμής, 164 ρωσικά άρματα μάχης έχουν καταστραφεί, υποστεί ζημιές ή αιχμαλωτιστεί, σύμφωνα με το εξειδικευμένο παρατηρητήριο Oryx, το οποίο παρακολουθεί τις απώλειες με τη χρήση φωτογραφικών ή βιντεοσκοπημένων αποδεικτικών στοιχείων. Η Ουκρανία έχει χάσει 47 άρματα μάχης και 39 οχήματα μάχης από τις μικρότερες δυνάμεις της.

Μια εκτίμηση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι 5.000 έως 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 2.000 έως 4.000 Ουκρανοί στρατιώτες, καθώς και πολλοί περισσότεροι άμαχοι. Μια άλλη εκτίμηση των ΗΠΑ εκτιμούσε ότι και οι δύο πλευρές είχαν χάσει το 8% έως 10% των στρατιωτικών μέσων που είχαν δεσμεύσει στις μάχες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr