Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ένα από τα βασική ζητήματα που απασχολούν τα κέντρα αποφάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο αφορά στην πληροφορία/βεβαιότητα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σχεδιάζουν μια μεγάλη αντεπίθεση κατά των Ρώσων που έχουν υπό την κατοχή τους εδάφη στα ανατολικά της χώρας.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και σήμερα η μάχη για το Μπαχμούτ, η Ουκρανία προετοιμάζεται εδώ και μήνες για την εαρινή της αντεπίθεση και εξοπλίζεται διαρκώς με δυτικά όπλα, καθώς, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρεζνίκοφ, μόλις ο καιρός το επιτρέψει και οι αρχηγοί δώσουν το σύνθημα, οι ρωσικές δυνάμεις θα δεχθούν μια άνευ προηγουμένου επίθεση, την οποία και παρομοίασε με «σιδερένια γροθιά».

Λίγα στοιχεία

Όλα αυτά ακούγονται επαρκώς ενθαρρυντικά για τους Ουκρανούς, μετά από 14 μήνες πολέμου, ωστόσο, το Κίεβο είναι εξαιρετικά φειδωλό σχετικά με τις λεπτομέρειες της εαρινής αντεπίθεσης. Όλοι οι υπεύθυνοι, από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέχρι τον τελευταίο αξιωματικό, αρνούνται να μιλήσουν για το τι θα κάνουν οι δυνάμεις της χώρας, πού θα χτυπήσουν και πώς. Λογική στάση, αν σκεφθεί κανείς ότι οι εξελίξεις είναι τεράστιας σημασίας.

Μια επιτυχημένη αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα μπορούσε να αντιστρέψει τελείως την πορεία του πολέμου, ενώ η όποια αποτυχία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το ηθικό, αλλά και για τις επί του πεδίου δυνάμεις της χώρας, ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις και μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου, που έχουν δώσει κυριολεκτικά τα πάντα, όσον αφορά στον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Προς το παρόν, οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν για την ουκρανική αντεπίθεση δίνουν την παρακάτω εικόνα:

Πότε θα εκδηλωθεί

Κυριολεκτικά, ανά πάσα στιγμή ή, εν πάση περιπτώσει, μόλις οι συνθήκες κριθούν ευνοϊκές, δηλαδή, το έδαφος έχει στεγνώσει, οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εξοικειωθεί επαρκώς με τα δυτικά όπλα, οι δυνάμεις έχουν κριθεί επαρκείς και οι αντίπαλοι δεν είναι και στην καλύτερη κατάστασή τους. Όλοι οι ειδικοί πάντως, εκτιμούν ότι θα εκδηλωθεί σύντομα, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ως το φθινόπωρο. Ωστόσο, πολιτικά, η αντεπίθεση θεωρείται ότι θα αρχίσει στο επόμενο διάστημα.

Πού θα εκδηλώθεί

Οι βασικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει μιλούν για μεγάλη αντεπίθεση στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας με επίκεντρο τη Ζαπορίζια, σε σημείο όπου δεν έχουν γίνει μάχες εδώ και μήνες. Εκτιμάται, δε, ότι αν η αντεπίθεση πετύχει, τότε οι Ουκρανοί ενδέχεται να φθάσουν ως τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Μια άλλη εκδοχή, πάντως, λέει ότι η αντεπίθεση θα έχει ως επίκεντρο το Χάρκοβο.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Ο πρώτος και βασικότερος είναι η ανακατάληψη εδαφών που σήμερα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή (περίπου το 17% της Ουκρανίας), όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Επίσης, θα επιδιωχθεί η καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων, ιδίως σε σημεία που έχουν οχυρωθεί καλά. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία διαθέτει αρκετές δυνάμεις ώστε να συνεχίσει να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα.

Πώς θα γίνει η αντεπίθεση

Με πολλές μικρές επιθέσεις σε ρωσικές θέσεις και με σταδιακή εκδήλωση των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η επιμελητεία, ωστόσο, θα υπάρξουν και πολλές μάχες εκ του συστάδην. Επίσης, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα δυτικά τανκς που έχουν φθάσει στην Ουκρανία, ποιοτικά και ποσοτικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr