Στο διάγγελμά του με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε το σήμα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε και ένα ανατριχιαστικό μήνυμα προς τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία» καθώς έδινε την εντολή για την έναρξη των «ειδικών» επιχειρήσεων στην Ουκρανία, όπως η Μόσχα αποφάσισε να ονομάσει την εισβολή.

Τι εννοούσε ο Πούτιν

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν μέσα από αυτό το απόσπασμα του διαγγέλματός του ουσιαστικά περιέγραφε και τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία θα κινηθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο σε βάρος της Ουκρανίας. Δηλαδή, ότι για την επίθεση θα χρησιμοποιούσε «συμβατικά» όπλα και συστήματα, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε «θέατρα» συγκρούσεων στη Συρία ή τη Λιβύη.

Τα συστήματα αυτά (πύραυλοι μεσαίου και μεγάλο βεληνεκούς, επιθετικά ελικόπτερα, συμβατικό πυροβολικό, κλπ) ήδη χρησιμοποιούνται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, προκειμένου να καταστραφούν στρατηγικοί στόχοι είτε στρατιωτικού είτε υποστηρικτικού χαρακτήρα, ωστόσο, το ρωσικό οπλοστάσιο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, καθώς η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σειρά «υπερόπλων».

Τα νέα όπλα

Αυτά αφορούν σε υπερηχητικά βλήματα και οχήματα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, όπως το Zircon, το οποίο φαίνεται ότι ήδη εξοπλίζει πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, η Ρωσία έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να καταστρέφουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους χωρίς να προκαλούν εκτεταμένη καταστροφή.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν την επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία πραγματοποίησε εκτεταμένη άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας, σε συνεργασία με την Λευκορωσία. Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος τα έβαλε στην εξίσωση αποτελεί μια πρωτοφανή κίνηση που σαφώς εντείνει την ανησυχία.

Η τρέχουσα κατάσταση

Όσον αφορά στην τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ. Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1». Η Μόσχα προσέθεσε ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr