Τα θέλω του Κιέβου και της Μόσχας παρουσίασε πριν από λίγο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία συμφώνησε κατ’ αρχήν να γίνει επίσημα ουδέτερη χώρα.

Ο Μεντίνσκι έκανε τη δήλωσή του μια ημέρα μετά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας και παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε πρόοδος.

Τι δηλώνει ο Ρώσος διαπραγματευτής

Ο Μεντίνσκο είπε ότι η ουκρανική ομάδα παρουσίασε ένα προσχέδιο με τον οδικό χάρτη μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. «Χθες, για πρώτη φορά, η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε, όχι μόνο προφορικά αλλά και γραπτώς, ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει μια σειρά από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση κανονικών και, ελπίζουμε, σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία στο μέλλον».

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, η Ρωσία διατύπωσε αυτές τις απαιτήσεις στο καθεστώς του Κιέβου, στους προστάτες του, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και χρόνια. Η Ρωσία πρότεινε διαπραγματεύσεις, πρότεινε τη σύναψη διαφόρων ειδών συμφωνιών που θα έπρεπε να εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας και να προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα», είπε και συνέχισε:

Το ζήτημα του ΝΑΤΟ

«Όλες αυτές οι απαιτήσεις είχαν αγνοηθεί για χρόνια. Και η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημιουργεί επίσης αντιρωσικά ερείσματα από την Ουκρανία, πιο συγκεκριμένα από το ουκρανικό έδαφος, εδώ και χρόνια. Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της φαινόταν να είναι ένα διευθετημένο ζήτημα. Ήταν θέμα χρόνου».

«Θα σημειώσω, και αυτό έχει ήδη αποδειχθεί, ότι έγιναν και προσπάθειες για τη δημιουργία βιολογικών όπλων. Επιπλέον, δημοσιοποιήθηκε και το θέμα της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα χρόνια, το καθεστώς του Κιέβου διεξήγαγε μια ανοιχτή γενοκτονία κατά των κατοίκων του Ντονμπάς. Υπάρχουν πολλά στοιχεία για αυτό. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το Κίεβο σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ντονμπάς στο εγγύς μέλλον. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να υποστηρίξει δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες μας που ζουν εκεί».

Έτοιμη η Ουκρανία

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει μια προληπτική ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Χθες, για πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια, οι αρχές του Κιέβου δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία και μετέφεραν τις διατάξεις μιας πιθανής μελλοντικής συμφωνίας, η οποία αναφέρει τα εξής:

  • Την άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
  • Την παραίτηση από τα πυρηνικά όπλα
  • Την υποχρέωση διεξαγωγής ασκήσεων των στρατευμάτων μόνο με τη συγκατάθεση των εγγυητών κρατών, στα οποία πρέπει να περιλαμβάνεται και η Ρωσία

Δηλαδή, η Ουκρανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εκπληρώσει αυτές τις απαιτήσεις στις οποίες επιμένει η Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια. Εάν εκπληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, η απειλή δημιουργίας προγεφύρωσης του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος θα εξαλειφθεί. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συμφωνήσουμε σε αυτήν τη συνθήκη στο υψηλότερο επίπεδο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις και το έργο μας συνεχίζονται. Θα ήθελα να τονίσω ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς παραμένει η ίδια», κατέληξε ο Ρώσος διαπραγματευτής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr