Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να συγκληθεί εκτάκτως, επικαλούμενη την ανάγκη να επανεξετασθεί η “συνεχώς επιδεινούμενη” κατάσταση στην χώρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη.

“Επείγουσα προσοχή”

Σύμφωνα με μια επιστολή που περιήλθε σε γνώση του Reuters, το Κίεβο αναφέρει ότι “η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί την επείγουσα προσοχή του Συμβουλίου δεδομένων των αναφορών για εγκλήματα πολέμου και μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις στην πόλη Μπούτσα και άλλες περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τις συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη της Μαριούπολης“.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Γεβγένια Φιλιπένκο, έγραψε την επιστολή της αυτή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου. Η επιστολή υπεγράφη από άλλες 55 χώρες. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη της Μόσχας.

Στην Οδησσό υπό βομβαρδισμό ο Μισέλ

Εν τω μεταξύ, σε καταφύγιο της Οδησσού χρειάστηκε να καταφύγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που επισκέφθηκε την πόλη αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, την ώρα που ο Σαρλ Μισέλ συναντούσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντενίς Σμιχάλ, “οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντηση τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού“.

Ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης. “Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας“, τόνισε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συζήτησε με τον Μισέλ μέσω τηλεδιάσκεψης, τον ευχαρίστησε για το “θάρρος” του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας“, υπογράμμισε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στον “αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού“, ιδίως σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, “πολλοί τόνοι” των οποίων είναι “αποκλεισμένοι στο λιμάνι εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας“. Όπως τόνισε, ο αποκλεισμός βλάπτει την ουκρανική οικονομία, αλλά εμποδίζει την πρόσβαση του κόσμου σε τρόφιμα ζωτικής σημασίας, δημιουργώντας κινδύνους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr