Καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ η Μόσχα έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιό της, στους ουρανούς των ΗΠΑ έκανε την εμφάνισή του το «αεροπλάνο της ημέρας της καταστροφής».

Ιπτάμενο «Πεντάγωνο»

Όπως έχει γράψει παλιότερα το economico.gr, το Ε-4Β «Nightwatch», το οποίο στηρίζεται στο Boeing 747-200, αν και εξωτερικά τουλάχιστον, έχει μια πολύ «ειδική» αποστολή: στην περίπτωση μαζικού πυρηνικού πολέμου, τα τέσσερα υπάρχοντα Ε-4Β έχουν ως αποστολή την ασφαλή μεταφορά του προέδρου, του αντιπροέδρου, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργού Άμυνας και άλλων υψηλών προσώπων και μετατρέπονται σε αρχηγεία των δυνάμεων των ΗΠΑ, απ’ όπου μπορούν να διαταχθούν πυρηνικά χτυπήματα.

Στην ουσία, κάθε ένα από τα τα τέσσερα υπάρχοντα Ε-4Β μπορεί να μετατραπεί σε ένα μίνι ιπτάμενο «Πεντάγωνο» και «Λευκό Οίκο», καθώς το αεροσκάφος είναι ειδικά θωρακισμένο για να αντέξει ακόμα και πυρηνική έκρηξη, ενώ διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνίας και διοίκησης-ελέγχου. Μάλιστα, ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον ένα από τα αεροσκάφη βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Άσκηση ετοιμότητας

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τουλάχιστον ένα Ε-4Β απογειώθηκε από αεροπορική βάση στη Νεμπράσκα πέταξε ως το Σικάγο και επέστρεψε στη βάση. Η πτήση διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες και θεωρείται ως μέρος άσκησης για τα αεροσκάφη αυτά. Ωστόσο, δεν διέλαθε της προσοχής αναλυτών ότι η πτήση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, κίνηση στην οποία οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην απαντήσουν αντίστοιχα.

Το κάθε αεροσκάφος κοστίζει 250 εκατομμύρια δολάρια (διαθέτει 67 κεραίες επικοινωνίας, μεταξύ άλλων και μπορεί να επιβιώσει ακόμα και από κοντινό σε αυτό πυρηνικό χτύπημα) και η κάθε ώρα πτήσης του κοστίζει περίπου 160.000 δολάρια. Σε γενικές γραμμές, τα Ε-4Β πραγματοποιούν κατά καιρούς εκπαιδευτικές πτήσεις, ωστόσο, είναι σπάνιες και γενικά (και λόγω της εμφάνισής τους) περνούν απαρατήρητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr