Όσο κι αν η Μόσχα προσπαθεί να «θάψει» ή να υποβαθμίσει το μέγεθος των ρωσικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ως σήμερα, η πραγματικότητα έχει πάντα την ικανότητα να βγαίνει στο προσκήνιο.

Ταυτοποίηση χιλιάδων νεκρών Ρώσων

Έτσι, ουδεμία έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δημοσιογράφοι του BBC σε έρευνα τους βασισμένη σε ανοιχτές πηγές, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα περισσότερων από 4.500 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένας στους πέντε νεκρούς, υπηρετούσε στο σώμα αλεξιπτωτιστών. Επίσης το 17% ήταν αξιωματικοί. Σύμφωνα με την άποψη των εμπειρογνωμόνων, οι απώλειες αξιωματικών σε τέτοιο ποσοστό μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών τμημάτων που μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η ρωσική υπηρεσία του BBC κατάρτισε ονομαστικό κατάλογο των απωλειών Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, μέχρι τις 8 Ιουλίου οι δημοσιογράφοι κατόρθωσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες απωλειών για 4.515 στρατιώτες και αξιωματικούς. Μεταξύ των νεκρών αξιωματικών ξεχωρίζουν οι πιλότοι μάχης, που είναι μοναδικοί στην εξειδίκευση τους και η ελίτ κάθε στρατού. Η εκπαίδευση ενός πιλότου ελεύθερου μαχητικού μπορεί να διαρκέσει 15 έως 17 χρόνια και να κοστίσει 12 έως 14 εκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί και 40-60% περισσότερες απώλειες

Σε περισσότερους από τέσσερις μήνες πολέμου η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 49 στρατιωτικούς πιλότους (συμπεριλαμβανομένων των πλοηγών και των μηχανικών πτήσεων). Από αυτούς, το 80 τοις εκατό ήταν απώλειες πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών. Δεν αναφέρονται δημοσίως όλοι οι θάνατοι, ώστόσο σχεδόν κάθε εβδομάδα αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για ταφές Ρώσων στρατιωτικών σε νεκροταφεία διαφόρων ρωσικών πόλεων οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται από τις τοπικές αρχές.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, μπορεί να υποτεθεί ότι ο κατάλογος των επιβεβαιωμένων θυμάτων που διατηρεί το BBC μπορεί να περιέχει τουλάχιστον 40-60% λιγότερα ονόματα νεκρών από αυτούς που έχουν πραγματικά ταφεί στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η έρευνα βασίζεται μόνο σε επιβεβαιωμένες αναφορές θανάτων, οπότε τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Όμως οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται επιτρέπουν να κατανοηθεί και να αναλυθεί τι συμβαίνει στον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr