Μοιάζει σχεδόν αντικλιμακτικό, αλλά φαίνεται πως είναι η πραγματικότητα στο πεδίο: η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στις υπό κατοχή περιοχές στα ανατολικά και νότια της χώρας έχει… λόξυγγα.

«Κανείς δεν θα ωραιοποιήσει»

Η ουκρανική αντεπίθεση, που συναντά την αντίσταση των ρωσικών δυνάμεων, «δεν προχωρά τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρέι Γέρμακ. «Σήμερα, η αντεπίθεση δεν προχωρά τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Γέρμακ απευθυνόμενος σε μια μικρή ομάδα εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, αναγνωρίζοντας ότι οι μάχες είναι δύσκολες. «Αν δούμε ότι κάτι δε προχωρά όπως πρέπει, θα το πούμε. Κανείς δεν θα ωραιοποιήσει» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Ο Γέρμακ δήλωσε επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν ασκούν πίεση στο Κίεβο γι αυτό το θέμα. «Δεν υπάρχει καμιά πίεση, μόνο μια ερώτηση: Πώς μπορούμε ακόμη να σας βοηθήσουμε;», ανέφερε. «Όλοι στον κόσμο καταλαβαίνουν ότι είναι αδύνατο να ασκηθεί πίεση στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο Γέρμακ, ο οποίος θεωρείται το δεξί χέρι του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και η παραπάνω δήλωση ενδεχομένως… παίρνει νερό, όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.

Παρέμβαση Ζελένσκι

Η Ουκρανία δεν θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο τα στρατεύματα της Μόσχας θα βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος, υποστήριξε επίσης ο Γέρμακ. «Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Ακόμη και η σκέψη γι αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατή παρά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός μας», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος. «Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν θα μιλήσουμε στους Ρώσους» πριν από αυτό, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία αναπτύσσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεων της. «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, ότι οι ρωσικές δυνάμεις στα νότια και τα ανατολικά εδάφη μας κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τους στρατιώτες μας», είπε ο Ζελένσκι, ενώ νωρίτερα, είχε προεδρεύσει σε μια σύσκεψη με τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές του.

Τα τρία συμπεράσματα

Τι μας λένε όλα τα παραπάνω; Τρία πράγματα, βασικά:

  • Το πρώτο είναι ότι, παρά την αρχική αισιοδοξία του Κιέβου ότι, σε συνδυασμό και με τα δυτικά τανκς και άλλα οπλικά συστήματα, η αντεπίθεση θα ήταν αποτελεσματική, φαίνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «καπαρώσει» αποτελεσματικά τις θέσεις τους και ότι η ανακατάληψη εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις θα γίνει με πολύ κόπο, μεγάλες απώλειες και τεράστια δυσκολία.
  • Δεύτερον, φαίνεται ότι οι επιφυλάξεις που εξέφραζαν ορισμένοι δυτικοί αναλυτές σχετικά με το σχεδιασμό και την εκτέλεση της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν σωστές, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στο πεδίο, καθώς η πρόοδος των δυνάμεων του Κιέβου δεν είναι και για πανηγυρισμούς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απώλειες και από τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.
  • Τρίτον, και ίσως το βασικότερο, η παρέμβαση Ζελένσκι έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Ουάλας περί ανάγκης καλύτερης εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεών της Ουκρανίας, ώστε να μην έχουν τόσο μεγάλες απώλειες και να δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί η πολιτική υποστήριξη.

Και ενδεχομένως, ο Ουάλας να αναφερόταν στην υποστήριξη από το εξωτερικό, ωστόσο φαίνεται ότι ο Ζελένσκι ίσως ανησυχεί ότι ο πόλεμος, ο οποίος διαρκεί ήδη σχεδόν 17 μήνες, θα εξαντλήσει τις αντοχές και στο εσωτερικό της χώρας, η οποία υποφέρει δραματικά, χωρίς να φαίνεται κάποιο τέλος στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr