Ενώ η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά και νότια της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φαίνεται ότι η Μόσχα έχει αποκτήσει άλλον ένα «εφιάλτη».

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η Μόσχα έχει πληροφορίες πως η Ουκρανία σχεδιάζει να πλήξει την υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία με μεγαλύτερου βεληνεκούς αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ανταπαντήσει εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά θεωρεί ότι είναι εκτός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», η οποία επικεντρώνεται στην ανατολική και νότια Ουκρανία όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται να ανακαταλάβουν εδάφη.

Προειδοποιήσεις προς τη Δύση

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι επιθυμεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη του, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, που φιλοξενεί τη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Σόιγκου δήλωσε σε συνάντηση αξιωματικών του στρατού ότι η Μόσχα έχει πληροφορίες ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να πλήξει την Κριμαία με συστήματα πυραύλων μεγάλων βεληνεκούς HIMARS, τα οποία παρείχαν οι ΗΠΑ, και με πυραύλους κρουζ Storm Shadow, που προμήθευσε η Βρετανία.

«Η χρήση αυτών των πυραύλων έξω από τη ζώνη της ειδικής μας στρατιωτικής επιχείρησης θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα παρασυρθούν πλήρως στην σύγκρουση και ότι αυτη θα περιλάβει άμεσα χτυπήματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία», είπε ο Σόιγκου. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι Ουκρανοί στρατηγοί και πολιτικοί έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι δεν ανακοινώνουν τα στρατιωτικά τους σχέδια εκ των προτέρων.

«Ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του»

Ο Σόιγκου δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν 263 επιθέσεις σε θέσεις των ρωσικών δυνάμεων από τις 4 Ιουνίου, αναφερόμενος στην ημερομηνία την οποία η Μόσχα θεωρεί ότι σηματοδοτεί την έναρξη της αντεπίθεσης της Ουκρανίας. «Χάρη στις έξυπνες και αλτρουιστικές ενέργειες των μονάδων μας, όλες τους (οι επιθέσεις) απωθήθηκαν, ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του», είπε ο Σόιγκου.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε οκτώ χωριά στις πρώτες φάσεις της αντεπίθεσής της και ότι έχει ανακαταλάβει εδάφη έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές. Επίσης, αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι το «μεγαλύτερο πλήγμα» από τις ουκρανικές δυνάμεις -οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά με δυτικά όπλα, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα κατά το προηγούμενο διάστημα,δεν έχει έλθει ακόμα παρά τη σκληρή αντίσταση από τα στρατεύματα της Μόσχας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr