Έντονη ανησυχία επικρατεί στην πολιτική ηγεσία και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανία σχετικά με το μέλλον της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στη χώρα, καθώς εκτιμάται ότι η Μόσχα προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση μέσα στο χειμώνα.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Μιλώντας σε ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Economist, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός θα προσπαθήσει να καταλάβει το Κίεβο και πάλι το επόμενο έτος. «Η ρωσική επιστράτευση λειτούργησε. Δεν είναι αλήθεια ότι τα προβλήματά τους είναι τόσο τρομερά ώστε οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πολεμήσουν. Θα το κάνουν. Ο “Τσάρος” τους είπε να πάνε στον πόλεμο και θα πάνε στον πόλεμο», δήλωσε.

«Μελέτησα την ιστορία των δύο πολέμων της Τσετσενίας – το ίδιο συνέβη και εκεί. Μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, έχουν μια εφεδρεία 1,2-1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων… Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν περίπου 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια να καταλάβουν το Κίεβο», δήλωσε ο στρατηγός Ζαλούζνι.

«Σωστή απόφαση» η απόπειρα κατάληψης του Κιέβου

Είπε επίσης ότι κατανοεί γιατί ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο στην αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «από στρατιωτική άποψη, ήταν η σωστή απόφαση» λέγοντας ότι και ο ίδιος θα έκανε τον ίδιο σχεδιασμό. Τώρα, όπως επισημαίνει ο Ζαλούζνι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ , επικεντρώνει όλες τις προσπάθειές του στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία «για να διατηρήσει τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει»

Ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι είχε απολύσει δέκα στρατηγούς από την έναρξη του πολέμου και ότι ένας στρατηγός αυτοκτόνησε. Είπε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ενώπιον του τώρα τρία κύρια καθήκοντα: να διατηρήσει τις θέσεις του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να βελτιώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας για την προστασία των ενεργειακών υποδομών, που εδώ και καιρό αποτελούν τον βασικό στόχο των ρωσικών επιθέσεων και βομβαρδισμών.

Νέα φάση από Ιανουάριο ως Μάρτιο

«Ξέρω ότι μπορώ να νικήσω αυτόν τον εχθρό. Αλλά χρειάζομαι πόρους. Χρειάζομαι 300 άρματα μάχης, 600-700 BMP και 500 πυροβόλα. Τότε νομίζω ότι είναι αρκετά ρεαλιστικό να φτάσουμε στις γραμμές στις 23 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω με δύο ταξιαρχίες», δήλωσε ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, ουσιαστικά περιγράφοντας και τις ανάγκκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκτίμησε, δε, ότι η επόμενη φάση του πολέμου θα μπορούσε να ξεκινήσει στη χειρότερη περίπτωση τον Ιανουάριο και στην καλύτερη τον Μάρτιο.

Στην ουσία, οι δηλώσεις του Ουκρανού αρχιστράτηγου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις Δυτικών αναλυτών και πολιτικών, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμα μακριά από το τέλος του και ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τον «τραβήξει» όσο χρειαστεί, μέχρις ότου επιτύχει τους στόχους του που -μοιάζουν να- είναι ο πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς μέχρι και την Χερσώνα, ώστε να διασφαλίσει τον ρωσικό έλεγχο στην υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα Κριμαία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr