Το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας με τη Ρωσία, η οποία θα προβλέπει μια «ουδέτερη» Ουκρανία, αλλά και εγγυήτριες δυνάμεις φαίνεται ότι επιχειρεί να περιγράψει το Κίεβο.

Έτσι, ο Ουκρανός πρέσβης στην Ιταλία Γιάροσλαβ Μέλνικ τόνισε ότι «ο πρόεδρος Ζελένσκι, με την πρωτοβουλία U24, United for Peace, παρουσίασε πρόταση η οποία στοχεύει στο να δημιουργηθεί μια ομάδα κρατών ικανή να δώσει μια απάντηση, μέσα σε 24 ώρες, σε περίπτωση που δεχθούμε επίθεση από τρίτη χώρα». Ο Μέλνικ εξήγησε ότι «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθυμεί την ομάδα αυτή, να την απαρτίσουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ιταλία».

Επιφυλάξεις στη Ρώμη

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση του προέδρου της Ουκρανίας προβλέπει την αντίδραση της ομάδας εγγυητριών χωρών με στρατιωτικά μέσα σε περίπτωση που η Ουκρανία ως «ουδέτερο κράτος» δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα. Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να γίνει δεκτή η συγκεκριμένη πρόταση, διότι με τον τρόπο αυτό θα αυξανόταν ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής μεγάλου αριθμού χωρών σε νέα ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Στο «παιχνίδι» και η Τουρκία

Ταυτόχρονα, Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναμένοντας τη Ρωσία

Το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες θα προσέφεραν στην Ουκρανία προστασία μέσω μιας ομάδας συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης. Για την ώρα, η Ρωσία δεν έχει εκφράσει τη θέση της επί του ζητήματος, αν και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr