Τα δυτικά έθνη θα πρέπει να σταματήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς για να γίνουν αξιωματικοί τύπου ΝΑΤΟ, προειδοποίησε το Royal United Services Institute (Rusi), υποστηρίζοντας ότι οι ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στο πεδίο μάχης στο οποίο πολεμούν.

Η αντεπίθεση του Κιέβου είχε αντιμετωπίση προβλήματα από την έλλειψη επιτελικών αξιωματικών σε επίπεδο τάγματος και ταξιαρχίας για τον συντονισμό επιθέσεων μεγάλης κλίμακας σε ρωσικές θέσεις, έγραψε το έγκυρο think tank σε νέα έκθεσή του.  Η έκθεση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, αφού οι δυνάμεις της επέλεξαν τακτικές μάχης σοβιετικού τύπου αντί για επιθέσεις με συνδυασμένα όπλα που ευνοούνται από τη Δύση.

Η Rusi προέτρεψε τη Δύση να εξετάσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους επίδοξους Ουκρανούς αξιωματικούς που να αντικατοπτρίζει τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης και όχι τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Προειδοποίησε ότι η προσκόλληση στις πρακτικές της στρατιωτικής συμμαχίας θα ήταν μάταιη λόγω της έλλειψης ευρύτερης κατανόησής τους από τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.

“Θα μπορούσαμε να κάνουμε τρομερό λάθος”

Ο Δρ Jack Watling, συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε στην Telegraph: “Θα μπορούσαμε να κάνουμε τρομερό λάθος. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε έτσι ώστε να είμαστε σαν – θα σας διδάξουμε πώς να γίνετε αξιωματικός του nατοϊκού Επιτελείου … έχουμε μαθήματα και έχουμε ένα βιβλίο που μας λέει τι σημαίνει αυτό. “Αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν πάρετε αυτό το άτομο που έχει μάθει όλες αυτές τις νατοϊκές διαδικασίες και το βάλετε πίσω στην Ουκρανία, όπου έχουν διαφορετικά εργαλεία και όπου κανένας από τους συναδέλφους του δεν καταλαβαίνει καμία από τη νατοϊκή ορολογία, τότε θα επιστρέψει σε αυτό που καταλαβαίνουν οι συνάδελφοί του“.

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες υποβλήθηκαν σε δυτικά προγράμματα εκπαίδευσης, όπως το βρετανικό Interflex, για την προετοιμασία της πολυαναμενόμενης επίθεσης. Μια πρόσφατη έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε πρόσφατα ανέφερε ότι η πρόοδος του Κιέβου έχει παραπαίει επειδή ο στρατός του δεν εφαρμόζει την εκπαίδευση που έλαβε από τη Δύση. Η αξιολόγηση της Bundeswehr ανέφερε ότι ο ουκρανικός στρατός ευνοούσε την προώθηση στρατιωτών με εμπειρία μάχης έναντι εκείνων που είχαν λάβει εκπαίδευση στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, γεγονός που οδήγησε σε “σημαντικές ελλείψεις στην ηγεσία” και σε “λανθασμένες και επικίνδυνες αποφάσεις“.

Έλλειψη επιτελικών

Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας διογκώθηκαν σε 700.000 τον αριθμό μετά την εισβολή της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, τροφοδοτούμενες από εθελοντές και στρατεύσιμους. Αυτό έχει αφήσει τον στρατό του Κιέβου με έλλειψη επιτελικών αξιωματικών που διαθέτουν τεχνογνωσία για τη συγκέντρωση μιας ευρύτερης δύναμης, η οποία δυνητικά αποτελείται από χιλιάδες στρατιώτες, ώστε να πραγματοποιήσει μια συνεκτική επίθεση. Ο μεγάλος αριθμός των απωλειών στο πεδίο της μάχης έχει επιδεινώσει την έλλειψη δυνητικών νέων ηγετών με εμπειρία στην πρώτη γραμμή.

Αυτό περιορίζει την κλίμακα στην οποία οι ταξιαρχίες μπορούν να συνδυάσουν τα όπλα, ιδίως κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων όπου οι χρόνοι σχεδιασμού είναι συμπιεσμένοι“, έγραψαν ο δρ Watling και ο συν-συγγραφέας του Nick Reynolds. Συχνά οι ανώτεροι ηγέτες, όπως οι συνταγματάρχες που είναι υπεύθυνοι για τμήματα έως και 10 μιλίων στη γραμμή του μετώπου, επιστρατεύονται για να σχεδιάσουν επιθέσεις τμημάτων σε κτίρια. Η εκπαίδευση μιας νέας τάξης κατώτερων αξιωματικών θα επέτρεπε στους πιο έμπειρους ηγέτες να σχεδιάζουν και να συντονίζουν επιθέσεις ευρείας κλίμακας που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την προέλαση της Ουκρανίας προς τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Εκπαίδευση έξω από τις ανάγκες

Η Rusi υποστήριξε ότι η εκπαιδευτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία πρέπει επίσης να βελτιωθεί ώστε να συντονίζεται καλύτερα με τις δομές στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Προγράμματα που διεξάγονται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επικεντρώνονται στη βελτίωση των δεξιοτήτων μεμονωμένων στρατιωτών, οι οποίοι πιθανότατα έχουν υπογράψει πρόσφατα για να συμμετάσχουν εθελοντικά στον αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής κατοχής. Τα προγράμματα φέρονται να έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα μετάφρασης λόγω έλλειψης διερμηνέων με εμπειρία στη στρατιωτική ορολογία.

Πηγές προσκείμενες στον ουκρανικό στρατό έχουν επίσης παραπονεθεί ότι η εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Ο Δρ Watling και ο κ. Reynolds συμφώνησαν ότι υπήρξε μια αποσύνδεση επειδή οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να παρατηρήσουν τις δραστηριότητες στην πρώτη γραμμή και τα πρότυπα ασφαλείας εμποδίζουν μεγαλύτερη συλλογική εκπαίδευση. “Οι Βρετανοί είναι πολύ καλοί εκπαιδευτές, αλλά πιθανότατα έχετε μόνο ίσως 15-20% βελτίωση σε σχέση με αυτό που θα είχατε στην Ουκρανία“, πρόσθεσε ο Δρ Watling.

Χρονική πίεση

Ο χρόνος εκπαίδευσης στη Δύση είναι επίσης περιορισμένος επειδή η Ουκρανία χρειάζεται συνεχώς να αναγεννά νέες δυνάμεις, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για εκπαίδευση μεγάλης κλίμακας. Αυτές οι ασκήσεις απλά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία λόγω της απειλής που συνιστούν οι ρωσικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε μεγάλες μάζες στρατευμάτων. Τα μικρά πεδία εκπαίδευσης που δημιουργήθηκαν ακριβώς πίσω από τη γραμμή του μετώπου παρέχουν στις δυνάμεις του Κιέβου περιορισμένες εγκαταστάσεις για την προετοιμασία επιθέσεων.

Αυτή η προσέγγιση στη δημιουργία δυνάμεων σημαίνει ότι τα περισσότερα ουκρανικά τάγματα δημιουργούν περίπου δύο διμοιρίες στρατευμάτων που θεωρούνται πλήρως ικανές να ηγηθούν δράσης επίθεσης“, έγραψε η Rusi. “Ενώ το υπόλοιπο τάγμα παρέχει ενίσχυση και την ικανότητα να κρατήσει το έδαφος, το μέγεθος στο οποίο οι σχηματισμοί μπορούν να διεξάγουν επιθετική δράση περιορίζεται σημαντικά“.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr