Βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος της Μόσχας, για χρήση ιδιαίτερα καταστροφικών οπλικών συστημάτων κατά της Ουκρανίας έκανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Νορβηγός πολιτικός, μιλώντας μετά από μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι «έχουμε δει χρήση βομβών διασποράς κι έχουμε δει αναφορές για τη χρήση και άλλων τύπων βομβών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε ότι οι μέρες που έρχονται «πιθανόν να είναι χειρότερες» με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης»

Ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Με πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλούς αμάχους νεκρούς ή τραυματισμένους», είπε, και τόνισε ότι «οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές».

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ταυτόχρονα τον αμυντικό ρόλο που έχει το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Ρωσία. «Το κύριο καθήκον μας είναι να κρατήσουμε ασφαλή 30 κράτη. […] Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης κι έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή δεν θα κλιμακωθεί και εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία», τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συμφώνησαν ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Και ΝΑΤΟϊκό «όχι» στη no fly zone

Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Σόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «κατανοούμε την απόγνωση, αλλά πιστεύουμε επίσης ότι αν το κάναμε αυτό (σ.σ. απόφαση για no fly zone στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας) θα καταλήγαμε σε κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών».

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε, ενώ ερωτηθείς για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε: «Οι απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό χθες το βράδυ απλώς υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου. Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ενισχύει τον κίνδυνο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr